ialovenionline
casa de cultura horesti 2024 1Sursă foto: Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală

FOTO// Casa de Cultură din Horești reabilitată în cadrul programului ”Satul European”

3 mai 2024
224 vizualizări

Aproape 200 de copii din satul Horești, inclusive membrii celor 4 colective artistice cu titlul ”Model”, își desfășoară activitățile într-un mediu îmbunătățit, datorită reabilitării casei de Cultură din localitate. Totodată, peste 50 de angajați ai instituțiilor publice, cu sediul în același edificiu, beneficiază acum de condiții optime de muncă – se menționează într-un comunicat al Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Lucrările de renovare a acoperișului clădirii Casei de Cultură și de termoizolare a încăperilor au fost posibile datorită unui proiect realizat în cadrul Programului Național ”Satul European Expres”, ediția I.

Clădirea a fost construită în anii ’80, iar mai bine de trei decenii, acoperișul acesteia nu a beneficiat de reparații capitale. Din acest motiv, în ultimul timp, în urma ploilor abundente, tavanul mereu curgea, periclitând desfășurarea activităților copiilor și a colectivelor artistice. De menționat că, în această clădire, își desfășoară activitatea primăria, serviciul de asistență socială, oficiul poștal, poliția de sector și două biblioteci.

Totodată, Programul Național ”Satul European Expres” a oferit posibilitatea de a instala pe acoperișul Casei de Cultură 57 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 25 de kilowați. Astfel, clădirea este asigurată în totalitate cu energie electrică proprie.

Potrivit primarului, Petru Cigoreanu, proiectele implementate la Horești ajută la crearea unei comunități moderne, europene, cu servicii de calitate. ”Prin instalarea sistemului fotovoltaic, dependența energetică a fost redusă, ceea ce a dus și la scăderea cheltuielilor pentru consumul de energie electrică și termică. Această eficientizare a adus economii de resurse financiare publice și redirecționarea acestor fonduri către alte necesități ale celor în jur de 𝟑𝟔𝟎𝟎 de locuitori din Horești. Sperăm că prin aceste îmbunătățiri, să dezvoltăm localitatea, astfel încât să devină un loc atractiv atât pentru băștinași, cât și pentru viitorii locuitori, care se vor regăsi în comunitatea noastră”, a mai adăugat primarul.

Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la peste 3.330.000 lei, resurse financiare alocate de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

casa de cultura horesti 2024 2
casa de cultura horesti 2024 3
casa de cultura horesti 2024 4
casa de cultura horesti 2024 5
casa de cultura horesti 2024 6
casa de cultura horesti 2024 7

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările