ialovenionline

Guvernare locală

lansare ivac 4

Consiliul raional Ialoveni a lansat proiectul transfrontalier “Lanţ valoric integrat pentru îmbunătăţirea pieţei muncii”

29 aprilie 2021
694 vizualizări

În ziua de 29 aprilie 2021, în incinta Consiliului raional Ialoveni, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului transfrontalier “Lanţ valoric integrat pentru îmbunătăţirea pieţei muncii” (IVAC), implementat de Consiliul raional Ialoveni, în parteneriat cu Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași și FUNDAȚIA EDINFO din Iași.

La eveniment a participat ambasadorul României în Republica Moldova, Exelența Sa Daniel Ioniță; Ion Guzun, reprezentant al Delegației UE la Chișinău; Irina Lungu, prorector Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași;membrii echipelor de implementare și managerii instituțiilor de învătământ din raionul Ialoveni. În discursul său de salut, președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru, a subliniat importanța susținerii României în dezvoltarea Republicii Moldova prin asigurarea, atât a resurselor financiare, cât și a transferului de experiență pe diferite domenii.

lansare ivac 3

Excelența Sa Daniel Ioniță a felicitat publicul prezent cu ocazia lansării acestui proiect inedit pentru raionul Ialoveni, subliniind faptul că proiectele de orientare în carieră sunt o investiție certă în dezvoltarea durabilă a societății. De asemenea, ambasadorul României la Chișinău a dat asigurări că implementarea proiectelor în educație în Republica Moldova va fi și pe viitor o prioritate pentru România.

Conform datelor prezentate de echipa de implementare a proiectului, obiectivul general al acestuia este, atât crearea unui lanț valoric integrat pentru îmbunătățirea pieței muncii, cât și facilitarea accesului la sistemul de învățământ terțiar prin dezvoltarea serviciilor educaționale și a capacității resurselor umane printr-o serie de activități specifice, pentru 500 de membri ai grupului țintă, cum ar fi: organizarea de traininguri și ateliere pe teme relevante, oferirea de servicii de consiliere profesională și vocațională, acordarea de asistență în programul de mobilitate și în dezvoltarea cooperării instituționale prin stabilirea a 40 de parteneriate transfrontaliere între instituțiile de învățământ și entitățile economice din raionul Ialoveni din Republica Moldova și patru județe din România (Iași, Botoșani, Galați, Vaslui).

Proiectul IVAC este implementat în perioada 10.02.2021-09.08.2022 și finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Valoarea totală a proiectului este de 355470 Euro, dintre care 319535 Euro este finanțarea nerambursabilă a Uniunii Europene, iar restul reprezintă contribuția partenerilor.

Menționăm că acesta este cel de-al doilea proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană în raionul Ialoveni, prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. Primul proiect, lansat în septembrie 2020, este „Poduri pentru creșterea încrederii între poliție și cetățenii raionului Ialoveni și județului Iași”.

lansare ivac 1
lansare ivac 5
lansare ivac 2


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările