ialovenionline
drum costesti hansca molesti

FOTO, DOC // Drumul Costești-Hansca-Molești, asfaltat pentru prima dată. Cât au costat lucrările

5 noiembrie 2021
1789 vizualizări

Drumul care face legătura dintre satele Costești – Hansca – Molești a căpătat un nou aspect: pentru prima dată traseul a fost asfaltat. Lucrările de reabilitare a drumului G-104, km 12,7 – 17,1, au costat 22,3 milioane de lei și au fost finalizate la sfârșitul lunii octombrie. Termenul de garanție al lucrărilor executate este de 12 luni.

Inițiativa de asfaltare a drumului aparține primăriei Molești și locuitorilor satului Hansca, care au expediat la începutul anului 2020, un demers din partea primăriei și o petiție semnată de peste 300 cetățeni, în adresa Administrației de Stat a Drumurilor și a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

demers drum primaria molesti
petitie drum cetateni hansca
raspuns drum molesti hansca asd

Comanditarul proiectului tehnic a fost primăria Molești, care, a cheltuit circa 300 de mii de lei, spune primarul Mihai Catan, însă, la reactualizarea proiectului au contribuit și locuitorii satului Hansca.

„Actualizarea proiectului tehnic a fost o condiție pentru finanțare din partea Administrației de Stat a Drumurilor, deoarece prețurile din Devizul de cheltuilei trebuiau aduse la zi. Am organizat o adunare a satului Hansca și timp de două zile am reușit să colectăm suma de 15.000 lei, pe lângă cele 25.000 alocate de primăria Molești”, ne-a relatat Maria Levinte, liderul grupului de inițiativă și consilier sătesc din Hansca.

„Am refăcut proiectul 2 ani în urmă. A fost o cantitate mare de documente. Un lucru foarte important care s-a făcut a fost că s-a schimbat destinația drumului din local în unul regional. La costul lucrărilor, dacă ar fi fost un drum local, ar fi fost practic imposibil să îl reparăm așa cum e azi reparat”, spune Mihai Catan.

După ce au fost alocați banii din bugetul de stat, Administrația de Stat a Drumurilor a organizat în primăvara anului trecut licitația pentru „Lucrări de reparație a îmbrăcămintei rutiere pe drumul G104 Ialoveni – Costești – Molești, km 12,7-17,1”. Astfel, din 8 companii participante la achiziție, învingător a fost adjudecat S.R.L.”Dortehtrans” în asociere cu S.R.L.”Rutador”.

Publicăm mai jos devizul de cheltuieli al lucrărilor, care sunt evaluate la suma de peste 22 de milioane de lei. Conform proiectului, stratul de fundație din piatră spartă are 20 cm, un strat de beton asfaltic cu agregat mare are 6 cm, iar un alt strat de beton asfaltic cu agregate mărunte are 4 cm. Totodată, pe suprafața taluzelor au fost semănate 129 kg de semințe pentru gazon, valoarea totală a acestor lucrări ajungând la 68.000 lei.

Devizul lucrărilor de repar… by Stiri IaloveniOnLine

Lucrările nu au trecut însă fără incidente. Acum aproximativ o lună, pe ultima sută de metri a lucrărilor, de pe șantier au fost furați 12 piloni pe care urmau a fi instalate semnele rutiere. Făptașii nu au mai fost identificați, spune primarul: „Nu e o chestie plăcută desigur, dar nu a fost de principiu, s-au instalat alți piloni”.

Primarul spune că este mulțumit de calitatea lucrărilor:

„Este ideal. Sunt mulțumit și de calitate, și de lungime, și de lățime. Are o lățime de 7m, ceea ce este foarte important. În loc de acostament cu pietriș, noi am pus asfalt. Toate deteriorările tehnice ce au fost în perioada de un an, toate au fost înlăturate. Spre exemplu, podul din vale a fost reabilitat, a fost mărită rețeaua hidraulică, ca volum de trecere a apei”.

În continuare, autoritățile locale din Molești intenționează să ilumineze traseul. „Ne vom gândi, cred că din bugetul anului 2022 sau poate din surse externe, dar vom găsi surse”.

drum costesti hansca molesti 1
drum costesti hansca molesti 2
drum costesti hansca molesti 3
drum costesti hansca molesti 4
drum costesti hansca molesti 5
drum costesti hansca molesti 6
drum costesti hansca molesti 7
drum costesti hansca molesti 8
drum costesti hansca molesti 9
drum costesti hansca molesti 10
drum costesti hansca molesti 11

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările