ialovenionline
pod gimnaziu costesti

FOTO// Gimnaziul din Costești ar putea să nu-și deschidă (toate) ușile la 1 septembrie, după ce o parte din tavan a căzut din cauza ploilor

20 august 2021
1521 vizualizări

Gimnaziul din satul Costești ar putea să nu își deschidă ușile, la 1 septembrie, pentru elevi. Asta din cauza că o parte din podul școlii a căzut, din cauza ploilor și a acoperișului aflat în stare deplorabilă, iar șansele ca acesta să fie restabilit până la începutul anului școlar sunt foarte mici.

Șeful direcției Educație din cadrul Consiliului Raional, Ion Scutaru, se arată optimist și declară că până la începutul anului instituția va fi pregătită. Nu la fel de optimiști se arată însă primarul satului Costești și directoarea gimnaziului.

„Situația este foarte rea. Acoperișul este deteriorat, toate foile de ardezie sunt crăpate, cu borți. O bucată din podul din coridor este căzut. Noi am început să facem reparație, ne-am urcat în pod, am mai bătut niște scânduri, dar este foarte… nu vă pot reda ce este aici. Pe pereți a curs apa, a căzut tencuiala. Acum am dat jos tot betonul, pe o porțiune de aproximativ 30 de metri din coridor. Băieții lucrează, dar ce folos să facem tavanul, dacă acoperișul este rău”, ne-a spus Lidia Bivol, directoarea gimnaziului din Costești.

Gimnaziul Costesti 2
gimnaziul Costesti 1
gimnaziu Costesti 2

Întrebată dacă școala ar putea să nu fie capabilă să primească elevii de la 1 septembrie, Lidia Bivol spune că blocul vechi al gimnaziului este funcțional, însă blocul nou cu siguranță nu va fi reparat.

„Blocul nou nu va fi gata, eu garantez”, spune directoarea gimnaziului.

De aceeași părere este și primarul localității, Vasile Borta.

Acum se demolează tavanul. Conducerea raionului are o atitudine… negativă. Directoarea își dă demisia de la 1 septembrie. Este pericolul ca la 1 septembrie să nu putem deschide instituția, deși nu eu decid, școala este în subordinea Consiliului Raional. Noi ne-am apucat să demolăm tavanul, dar mai departe o să vedem care va fi atitudinea. Am scris cereri, dar la ședințele Consiliului Raional nu ne-au fost alocați bani, cererile au fost înlăturate. O parte din clădire are pod din lut, vechi de peste 60 de ani”, spune Vasile Borta.

Primarul sugerează că singura ieșire din situație este ca părinții să contribuie și ei la lucrările de reparație a instituției: „Dacă ne implicăm cu toții, o să rezolvăm problema”.

De menționat că pentru astăzi, 20 august, este planificată o vizită a grupului de lucru, format din reprezentanți ai Consiliului Raional și a autorităților publice local, la Gimnaziul din Costești.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările