ialovenionline
brutarie bardar 2021 1

FOTO// În Bardar a fost deschisă o brutărie cu suportul Uniunii Europene

27 februarie 2021
935 vizualizări

Uniunea Europeană susține dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii și crearea locurilor de muncă în localitățile rurale din Republica Moldova.

Istoria Brutăriei Bardar din raionul Ialoveni este una din exemplele care au demonstrat că afacerile rurale pot deveni profitabile, implementând tehnologiile moderne, grație suportului UE oferit prin intermediul programului PARE 1+1.

Victor Nistorică, administratorul Brutăriei Bardar, a analizat mai multe variante care i-ar fi putut oferi suport, cunoscând detalii despre programul PARE 1+1, aa decis să opteze pentru acesta.

brutarie bardar 2021 5

„Este nevoie de o idee și un plan de dezvoltare pe care să știi cum să-l implementezi. O regulă specifică pentru acest program este contribuția antreprenorului, care trebuie să fie echivalentă cu cea oferită de UE. Brutăria a investit zece mii de euro și Uniunea Europeană ne-a subvenționat cu încă zece mii de euro”, relatează antreprenorul despre condițiile de aplicare la PARE 1+1″

Resursele financiare au fost direcționare spre achiziționarea echipamentului tehnic pentru mărirea capacității de producere.

brutarie bardar 2021 2

Victor Nistorică este convins că rolul unei afaceri într-o zonă rurală reprezintă de fapt o simbioză dintre mediul economic și cel social, așa încât locuitorii din Bardar să fie stimulați să rămână să muncească acasă.

„Rolul unei afaceri într-o zonă rurală este o simbioză dintre mediul economic și social. Angajații noștri sunt locuitori din Bardar care, fiind asigurați cu un venit, rămân să muncească acasă și nu pleacă peste hotare. Atragem atenția și la condițiile de muncă, angajații activează după un program fix, cu pauze prestabilite. Ne bucurăm să știm că oferim și un pachet de comoditate socială”, subliniază Victor Nistorică.

Acum, la brutărie zilnic, se pot produce câteva sute sau chiar câteva mii de pâini și alte produse de panificație. Aici, antreprenorul menționează despre faptul că în așa mod încearcă să balanseze lucrurile. Astfel, pentru unele produse se face un plan de producere, de exemplu pentru cele care urmează să se vândă la comandă. Iar ceea ce ține de baguette, acestea se produc într-un număr mai mare și la necesitate se congelează, pentru că au un termen de păstrare de până la 60 de zile.

brutarie bardar 2021 4

Brutăria Bardar, situată la 20 de kilometri de Chișinău, în localitatea Bardar, oferă în prezent aproximativ 40 de locuri de muncă. Programul PARE 1+1, cofinanțat de Uniunea Europeană, a alocat până în prezent 367 de milioane de lei, iar 640 de cetățeni au revenit în Republica Moldova, unde au lansat afaceri prospere.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările