ialovenionline
festivalul fanfarelor „Mandra Floare de pe Botna 2023 IaloveniOnline 6

FOTO. Orchestre din România și Republica Moldova au cântat astăzi la Zîmbreni, la Festivalul Internațional „Mândră floare de pe Botna”, ediția XVI-a

11 iunie 2023
1025 vizualizări

Festivalul Internațional al Fanfarelor „Mândră floare de pe Botna” a ajuns la cea de-a XVI-a ediție. Astăzi, 11 iunie 2023, șase fanfare din România și trei fanfare din Republica Moldova și-au dat întâlnire în comuna Zîmbreni pentru a promova muzica de fanfară. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Raional Ialoveni, Consiliul Județean Vaslui, Centrul Cultural Vaslui și Primăria Comunei Pădureni.

festivalul fanfarelor „Mandra Floare de pe Botna 2023 IaloveniOnline 3

„Împreună cu frații de peste Prut am organizat acest Festival. Vă mulțumesc tuturor. Ce facem este pentru cultura noastră. Muzica de fanfară a fost îndrăgită de părinții și buneii noștri”, a spus primarul comunei Zîmbreni, Daniel Țonu.

festivalul fanfarelor „Mandra Floare de pe Botna 2023 IaloveniOnline 4

Din România, au participat:

  1. Fanfara „Rotaria Junior”, Vaslui
  2. Fanfara „Slobozia”, Slobozia – Gârceni, județul Vaslui
  3. Fanfara Trandafirilor, Vaslui
  4. Fanfara „Lăutarii”, Valea Mare – Ivănești, județul Vaslui
  5. Fanfara „Stejărelul”, s. Stejarul, comuna Pungești, județul Vaslui
  6. Fanfara „Cozmești”, Cozmești, județul Iași
festivalul fanfarelor „Mandra Floare de pe Botna 2023 IaloveniOnline 9
festivalul fanfarelor „Mandra Floare de pe Botna 2023 IaloveniOnline 6

Din Republica Moldova, au participat:

  1. Fanfara „Valentin Luchian”, raionul Căușeni
  2. Fanfara „Maestro Band”, s. Șofîrcani, raionul Edineț
  3. Fanfara orașului Leova, orașul Leova
festivalul fanfarelor „Mandra Floare de pe Botna 2023 IaloveniOnline 7

Sinel Oprică, dirijor al Fanfarei „Cozmești” din Cozmești, județul Iași: „Participăm la acest festival cu mare drag. Suntem 15 persoane în fanfare. Avem melodii moldovenești din moși strămoși, pe care le cântăm cu drag pentru frații noștri. Suntem foarte bucuroși să ne revedem, să ne reunim, să ne înfrățim, ca rude de sânge. Ne face o mare bucurie să fim înapoi și să formăm România Mare”.

Ion Alexandru, dirijor al Fanfarei „Trandafirul” din Vaslui: „Avem un fel de transfer: noi venim aici, și să vină și ei, din raion, cu manifestări culturale, la noi. Am venit cu toată plăcerea, vă dorim multă sănătate și vă așteptăm la Vaslui. Noi am mai fost invitați, solicitați, dar nu am venit că am avut alte evenimente. Dar ne simțim aici ca la noi acasă. Avem localități asemănătoare”.

festivalul fanfarelor „Mandra Floare de pe Botna 2023 IaloveniOnline 8

Costică Panțiru, Fanfara „Stejărelul”, comuna Pungești, județul Vaslui: „Pentru noi este o mare plăcere că am venit aici. Am mai fost și la Soroca, și la Holercani. Veniți aici ne simțim deconectați de probleme. Moldova este pentru mine o școală a tuturor stilurilor muzicale. Ne simțim bine aici, ascultăm pe alții, ne ascultă și ei pe noi. Ne simțim ca la noi acasă, pentru că suntem frați”.

„Au fost multe emoții în organizarea Festivalului „Mândră floare de pe Botna”. Evenimentul de astăzi este unul cultural important nu doar pentru Zîmbreni, ci pentru întreg raionul Ialoveni, pentru Republica Moldova. Noi ne propunem, cel puțin pentru câteva ore, să uităm de problemele cotidiene și să ne delectăm cu muzica fanfarelor, cu muzică bună și frumoasă. Atâția profesioniști avem aici, în raionul Ialoveni.  Ne onorează cu prezența atâtea orchestra de fanfare de peste Prut, vă suntem recunoscători pentru că ați făcut cale lungă ca să ne onorați cu prezența. Mulțumim și colegilor din alte raioane care sunt alături de noi”, a spus Diana Josu Braniște, șefa Secției Cultură din cadrul Consiliului Raional Ialoveni.

„Festivalul de muzică de fanfară este binevenit pentru amplificarea legăturilor dintre noi și dumneavoastră și mă face să spun că a existat în istoria județul Vaslui un moment în care muzica de fanfare era pe punctul de a dispărea. După revoluție, au apărut alte mode, alte gusturi, un fel de uitare nemeritată a acestui gen musical. Din fericire,  Consiliul Județean a reușit să relanseze prin diverse activități și acum putem spune că rezultatele au confirmat eforturile. Este un lucru știut că muzica definește cumva profilul unei populații, alături de mitologie, artă, religie. Nu trebuie să uităm că în latină, cuvântul cultură înseamnă îngrijire. A pune bazele unui eveniment cultural, a-l face să funcționeze, să fie agreat înseamnă în ultimă instanță un gest superb, pentru că oferim o îngrijire a ceea ce formează sufletul și spiritualitatea noastră”, a spus Vasile Marciuc, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, actual consilier local.

În cadrul Festivalului Internațional al Fanfarelor, primarul comunei Zîmbreni, Daniel Țonu, și primarul comunei Zîmbreni, Diaconu Temistocle, au semnat un Acord de colaborare între cele două localități.

„Astăzi am avut o bucurie și îi  dau dreptate unui mare folclorist, care spunea că folclorul l-a ajutat pe român să râdă printre lacrimi. Și atunci când a fost trist, și atunci când a fost fericit, muzica l-a ajutat să simtă cele mai mari bucurii, să simtă bucuria de a trăi alături de cei dragi. Mulțumesc colegilor din județul Vaslui că mențin această tradiție minunată și sper să nu dispară niciodată, pentru că folclorul este cartea de identitate a unui neam. Mulțumesc de ospitalitatea deosebită cu care ne-ați primit”, a spus Diaconu Temistocle.

festivalul fanfarelor „Mandra Floare de pe Botna 2023 IaloveniOnline 10

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările