ialovenionline
Suruceni

FOTO// Primarul din Suruceni, amendat pentru tăierea a 10 copaci de pe teritoriul grădiniței

17 ianuarie 2022
1261 vizualizări

Primarul satului Suruceni, Sergiu Gorceac, a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că a tăiat 10 copaci de pe teritoriul grădiniței din localitate. Mai mult, acesta a fost obligat să achite un prejudiciu cauzat spațiilor verzi de 19.200 lei, pentru tăiere ilegală. Sergiu Gorceac susține că copacii erau uscați și reprezentau un pericol pentru copii. Pe de altă parte, consilierul local Vladimir Mocanu, care este și președintele comisiei de profil, și care a sesizat Inspectoratul de Mediu, spune că primarul ar fi trebuit să meargă pe cale legală, să obțină acte permisive pentru a tăia acești copaci.

Cei 10 copaci au fost tăiați în octombrie 2021. La solicitarea IaloveniOnline, prin intermediul platformei VreauInfo.md, Inspectoratul pentru protecția mediului a confirmat amenda aplicată pentru tăierea a 10 copaci.

Subiectul a fost discutat și la una din ședințele consiliului sătesc Suruceni. Consilierul Vladimir Mocanu acuză primarul că a încălcat procedura legală la tăierea acestor copaci. Primarul, însă, insistă că procedura ar fi durat, iar copacii uscați reprezentau un pericol pentru copii. De asemenea, primarul declară că Vladimir Mocanu a acționat irațional atunci când a sesizat Inspectoratul de Mediu:

„Ați acționat irațional, în cazul dat. Până ce se face consiliu, până se ia decizia, acolo bate vântul și cade creanga. Acolo sunt copii, acolo trebuia de acționat în mod de urgență”, a declarat primarul în cadrul ședinței consiliului local.

„Rațional se depunde cererea către consiliul sătesc, unde domnul primar vine și spune: „avem nevoie să tăiem doi copaci în curtea grădiniței. Sau 10, sau 50”. Este comisia protecția mediului, amenajări și resurse funciare, care eu sunt președinte acolo. Comisia iese la fața locului și vine cu un aviz la ședința consiliului și se votează, se permite sau nu. După aceasta, avizul se duce la inspectoratul mediului și ei spun, el e uscat sau nu e uscat”, a răspuns consilierul.

„Până ce se fac acțiunile astea copacul cade peste un copil”, a replicat Sergiu Gorceac.

Contactat de IaloveniOnline, primarul de Suruceni nu a dorit să ofere comentarii, a declarat doar că a „achitat parțial amenda”, întrucât suma acesteia este prea mare.

Am contactat și directoarea grădiniței din Suruceni. Aceasta a confirmat că copacii reprezentau un pericol pentru copiii: „Este pentru viața copiilor, pentru sănătatea lor, copacii prezentau un risc foarte mare. Era necesar de tăiat, chiar erau uscați. Avem acolo teren de joacă. Anul trecut mulți mesteceni s-au uscat”.

Am întrebat și când a fost sesizat faptul că copacii sunt uscați:

„La sfârșit de august a fost comisia de evaluare care a verificat gradul de pregătire a instituției pentru anul de învățământ, comisie formată și din consilieri. Atunci s-a observat și s-a văzut. Tot ziceam că trebuie legitim, dar a venit toamna, vântul bătea… Vrei să faci un bine, să nu fie accidente, dar s-a primit nu bine…”, spune directoarea.

viber image 2022 01 12 14 01 02 012
viber image 2022 01 12 14 01 01 311
viber image 2022 01 12 14 01 02 682

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite. 


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările