ialovenionline

FOTO// Stația de epurare din Dănceni a fost pusă în funcțiune

19 august 2021
142 vizualizări

Sistemul de canalizare cu stație de epurare din satul Dănceni, raionul Ialoveni, a fost pus în funcțiune astăzi, 19 august. De acestea vor beneficia circa 1800 locuitori (600 gospodării), grădinița, gimnaziul, primăria, școala de meserii, unitatea militară și oficiul medicilor de familie.

Sistemul de apă și canalizare cu stația de epurare au fost construite în cadrul unui proiect de mediu în valoare de circa  22 de milioane de lei, finanțat din bugetul de stat, prin intermediul Fondul Ecologic Național (FEN) cu 14 mln lei oferite de stat și alte 8 mln din contribuția locală.

În cadrul unei vizite de lucru la fața locului, administrația locală a prezentat ministrei Mediului, Iulianei Cantaragiu, etapele și lucrările efectuate în cadrul proiectului.

Potrivit primarei de Dănceni, Victoria Butuc, noua rețea de canalizare este de 22,4 km. Stația de epurare a apelor uzate este de tip monobloc – complexă, cu grătar manual, bazin de omogenizare, pompare și separator de grăsimi, modul de epurare biologică, cămin cu dozator de tablete de clor, bazin de contact, cămin de vizitare, cămin de evacuare a apelor în emisar, platformă pentru depozitarea sacilor cu nămol. Stația are o capacitate de 200m3/24h, este dotată cu două stații de pompare, rețele electrice, zonă sanitară. Proiectul a demarat în anul 2015.

„Din păcate, în ultimii zece ani situația de la Fondul Ecologic Național e dezastruoasă, multe proiecte au fost inițiate fără a avea o finalitate, altele importante nici n-au ajuns să fie finanțate. Mă bucur că în pofida tuturor circumstanțelor și obstacolelor, proiectul a fost finalizat. Prioritățile de mediu ale mandatului nostru sunt eliminarea surselor de poluare a apelor, precum și extinderea suprafețelor împădurite – o soluție pentru echilibrarea balanței climatice și a balanței de apă. Proiectele de mediu trebuie să asigure protecția mediului și funcționarea ecosistemelor”, a precizat ministra Iuliana Cantaragiu.

Ulterior, ministra Mediului și administrația locală au vizitat gunoiștea din sat și au discutat despre potențiale soluții pentru un management eficient al deșeurilor solide.

De la începutul acestui an, cu suportul Fondului Ecologic Național au fost date în exploatare trei stații de epurare – în satele Ișnovăț (Criuleni), Sărățica Nouă( Leova) și Plop (Dondușeni).

foto: madrm.gov.md


Distribuie

Lasă un răspuns

ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

84 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat, corupție, ilegalități, străzi sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările