Ghereta de lângă Oficiul Poștal Ialoveni: Declarații contradictorii ale Primăriei și ale agentului economic
Primăria Ialoveni urmează să se adreseze în instanța de judecată pentru constatarea ilegalității construcției și amplasării unei gherete pe strada Alexandru cel Bun, din orașul Ialoveni, în adiacentul Oficiului Poștal din Ialoveni. Potrivit autorităților locale, agentul economic nu deține niciun act ce i-ar fi permis construcții din beton și amplasarea buticului. De cealaltă parte, agentul economic spune că toate lucrările au fost făcute în coordonare cu autoritățile locale și cu acordul „verbal” al acestora.
Potrivit viceprimarului orașului Ialoveni, Radu Chilaru, agentul economic ce deține și clădirea alăturată (companie de internet și televiziune) a venit ceva timp în urmă la Primărie și „verbal” a anunțat despre intenția de a reabilita terenul pe care îl deține.
„Inițial, a fost o coordonare de reabilitare a scuarului din banii proprii a proprietarului, cu posibila amplasare a unui butic pe teritoriu propriu. Urma să fie coordonate fațadele, nicidecum în prima linie și nicidecum cu beton. Ne-am trezit cu ceea ce avem: nimic autorizat, nimic coordonat”.
Autoritățile locale au emis o prescripție, în urma unui control efectuat la 29 aprilie, pentru „executarea lucrărilor de construcție în lipsa actelor permisive pe teren proprietate publică, și au somat agentul economic să demoleze construcția și să restabilească terenul public la starea inițială până la data de 5 mai 2023, cu restabilirea spațiului. Agentul economic însă a continuat lucrările, iar astăzi, la mai bine de o lună de prescripție, ghereta este deja amplasată.
Foto: Facebook/Ialoveni- orașul soarelui (29 aprilie 2023)
foto: Facebook/Ialoveni – orașul soarelui
„După expirarea termenului de prescripție, urmează a fi încheiat proces-verbal de contravenție, cu trimiterea cazului în instanța de judecată. Ce ține de constatarea ilegalității și decizia de demolare – este de competența instanțelor de judecată”, ne spune Radu Chilaru. Potrivit viceprimarului, în cazul respectiv, construcții agentul economic a efectuat lucrări inclusiv pe teritoriul public. „Calea de acces spre butic, care a fost betonată, este integral pe teritoriul Primăriei. Cu atât mai mult, sub beton sunt rețele de apă și gaz”.
De cealaltă parte, proprietarul terenului, Petru Durnescu (fondatorul Întreprinderii Individuale „Andrieș-Durnescu”) spune că totul este în regulă și că totul s-a făcut cu acordul autorităților locale.
„La fața locului am ieșit anul trecut, cu arhitectul și cu domnul viceprimar, le-am arătat schema, le-am arătat unde vreau să amplasez buticul, ce vreau să fac”, ne-a spus la telefon Petru Durnescu.
Schița gheretei, publicată pe rețelele de socializare
Întrebat dacă ghereta și calea de acces spre gheretă sunt pe teritoriul său privat, Petru Durnescu spune că doar ghereta este totalmente pe terenul său: „Dar acces trebuie să am, la mine, la terenul meu privat, nu? Eu cu ghereta nu am ieșit din limitele terenului meu”.
Ce ține de lucrările din beton, despre care viceprimarul spunea că nu ar fi fost coordonate, Petru Durnescu declară în apărarea sa: „Eu am făcut să fie o arhitectură normală. Nu pot să pun ghereta pe doi cotileți. Sunt 20-30 de cm de beton în pământ, nu e o construcție capitală. Am făcut să fie frumos. Am mers la arhitect, i-am spus că terenul este în jos cu vreo 60 de cm, trebuia sa nivelez. El mi-a dat acordul verbal. Mi-a spus: bine, faceți. Apoi deja au venit cu prescripția ceea, dar beton era deja turnat. Ce era să fac? Am mers mai departe”.
În legătura cu începerea activității și tipul activității gheretei, Petru Durnescu spune: „Acum așteptăm de la ANSA să ne dea permisiunea să activăm, apoi urmează să cerem permisiunea de la Primărie. Dulciuri, ceai, cafea, înghețată, băuturi răcoritoare se va vinde. Nu se va produce nimic acolo. Mai avem câte ceva de finisat, cred că în vreo două-trei săptămâni vom deschide, sau chiar mai degrabă”.