ialovenionline
Captura de ecran din 2024 05 08 la 11.09.48

„HAIDUCII” din Ialoveni – concert aniversar organizat la Casa de Cultură din Ialoveni

8 mai 2024
537 vizualizări

Secția Cultură a Consiliului Raional Ialoveni invită iubitorii de muzică folclorică la concertul aniversar al Ansamblului „Haiducii” din Ialoveni. Concertul ce marchează 20 ani de activitate a ansamblului va avea loc joi, 9 mai 2024, la Casa Raională de Cultură „Andrei Ungureanu”, începând cu ora 18:00.

Intrarea la concert este LIBERĂ. Invitații speciali ai concertului sunt Ansamblul ”Albinuța” din Sociteni, Ansamblul „Alină-te dor” din Dănceni și interpretul Mircea Zgherea.

Potrivit șefei Secției Cultură Ialoveni, Ansamblul „Haiducii” au avut și au în continuare un aport esențial la promovarea culturii și tradițiilor noastre, ducând faima raionului Ialoveni oriunde au fost invitați să evolueze.

„Ansamblul „Haiducii” este unul dintre pilonii culturii raionului Ialoveni. Membrii acestui ansamblu sunt adevărați patrioți, devotați valorilor culturale românești, pe care le transpun în cântecele lor. Ei sunt cei care au promovat cultura noastră peste Prut și putem să îi numim pe bună dreptate ambasadori ai culturii raionului Ialoveni peste Prut. Acolo unde au evoluat ei, au fost de fiecare dată reinvitați, au stabilit colaborări și prietenii frumoase”, a declarat Diana Josu-Braniște, șefa Secției Cultură din cadrul Consiliului Raional Ialoveni.

Concertul aniversar al Haiducilor va reprezenta o trecere în revistă a cântecelor din cei 20 de ani de activitate: cântece haiducești, ciobănești, cântece de dragoste, de dor, de iubire față de țară.

„După 20 de ani de activitate, avem ce prezenta spectatorului. 20 de ani de activitate artistică este ceva foarte important, este o etapă trecută împreună cu acest colectiv. Noi am fost mai mulți, pe parcurs au mai „evadat” colegi din colectiv, dar noi, cei care am rămas de la fondare și până astăzi, suntem aceiași. Ne străduim să ne menținem în formă. Nu suntem mari vedete, nu suntem profesioniști, dar împreună cu colegii, suntem toți îndrăgostiți de folclor, de cântece de haiducie, de doine. Pe parcursul anilor am ținut la stilul nostru și ne bucurăm că am reușit să trezim în spectator demnitatea și iubirea față de neam și de țară, ne bucurăm că reușim să atingem în cei ce ne ascultă coarda patriotismului”, spune Tudor Grigoriță, unul dintre soliștii ansamblului.

Din prima zi de la fondare și până astăzi, Ansamblul Haiducii este condus de Gheorghe Matei, cel care se arată mândru de succesele atinse alături de membrii formației.

„Noi am început acum 20 de ani cu cântece despre domnitorul nostru Ștefan cel Mare. Atunci bineînțeles că nu ne-am gândit că vom ajunge la 20 de ani, așa cum suntem astăzi. Ne-am pus scopuri, dar nu credeam că vom ajunge atât de departe împreună. E vorba de muncă, multă muncă. Și băieții au fost ascultători și insistenți pe alocuri. Ceea ce suntem astăzi este meritul întregului colectiv.

20 de ani au fost cu toate frumusețile și toate necazurile. A fost interesant, am avut turnee, bineînțeles în România, de la Maramureș până la Tulcea, am ajuns și în Lituania cu cântecul nostru, în Belorusia. Am avut înregistrări pe la televiziuni, am ieșit și în piață, atunci când era nevoie de un cântec de ostășie”, spune Gheorghe Matei.

438253251 934151355173142 2822598754942207202 n

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările