ialovenionline
ialovenionline 4 1

Ialovenenii cu cetățenie română, așteptați la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024: „O veți face pentru viitorul Republicii Moldova”

9 mai 2024
331 vizualizări

Alegerile europarlamentare din 9 iunie sunt un eveniment de o importanță majoră nu doar pentru viitorul Uniunii Europene și a țărilor membre, ci și pentru viitorul Republicii Moldova, având în vedere intențiile de integrare europeană ale țării noastre. Astfel, participarea la aceste alegeri a cetățenilor români din Republica Moldova este indispensabilă. Declarații în acest sens au fost făcute de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și președintele PNL Diaspora Republica Moldova, Adrian Dupu, în cadrul unei întâlniri cu locuitori ai raionului Ialoveni și reprezentanți ai autorităților locale.

Raionul Ialoveni este unicul raion din Republica Moldova care va avea 4 secții de votare deschise la alegerile din 9 iunie, când cetățenii europeni vor alege componența viitorului Parlament European. La scrutinul anterior, în Raionul Ialoveni au fost deschise doar 2 secții, spune fostul președinte de raion și vicepreședintele PNL Diaspora Republica Moldova, Anatolie Dimitriu.

„În raionul Ialoveni, fiecare al doilea om are cetățenie română. Suntem cel mai pro românesc raion. De aceea, am insistat să avem 4 secții de votare: în orașul Ialoveni, în Bardar, în Costești și în Răzeni. Republica Moldova a cerut României să ne asiste la proiecte de reabilitare a grădinițelor și școlilor, să ne ajute la construcția de noi poduri peste Prut, să ne asigure cu energie electrică când ne-a fost mai greu, iar în 2024 suntem obligați să dăm și noi ceva în schimb. Nu dăm bani, ci doar să ieșim la vot. Putem să facem acest lucru? Eu cred că putem”, a spus Anatolie Dimitriu. 

438160229 845963104241969 2783435314238370580 n

Participarea celor cu dublă cetățenie la alegerile europarlamentare nu se face pentru România, ci pentru Republica Moldova, spune secretarul de Stat al DRRM și președintele PNL Diaspora Republica Moldova, Adrian Dupu. 

„Atunci când veți ieși la vot, nu o veți face pentru România, ci pentru dvs, pentru Republica Moldova. Viitorul Parlament European va decide soarta Republicii Moldova, va decide dacă Republica Moldova va fi sau nu parte a Uniunii Europene. Nu este niciun secret că sunt foarte multe partide eurosceptice și partide care nu își doresc extinderea Uniunii Europene. Aveți șansa să decideți cine decide acest lucru. Dvs aveți șansa să decideți dacă în Parlamentul European vor ajunge parlamentari care doresc binele Republicii Moldova sau nu”, a declarat Adrian Dupu, subliniind că România este a șasea țară ca număr de europarlamentari, cu 33 de membri în Parlamentul European. 

ialovenionline 1 1

„Ca cetățeni români, aveți o responsabilitate față de țara pentru care ați depus un jurământ, iar apoi beneficiile se vor vedea. Mobilizându-vă, vă ajutați raionul, vă ajutați localitățile dvs., dar și România”, a subliniat secretarul de stat al DRRM.

Primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, a vorbit despre înfrățirile pe care le are localitatea pe care o conduce cu localitățile din România și despre avantajele acestor colaborări: „Orașul Ialoveni are peste 20 de orașe înfrățite. Cele mai mari proiecte le-am avut anume cu colegii din România, lucru pentru care le mulțumesc mult. Doar împreună vom reuși să fim o echipă mare, o echipă care ne va ajuta pe noi, Republica Moldova, să ne integrăm în UE. Evident că așteptăm acest lucru cu multă încredere. Sunt sigur că alături de colegii noștri din România, noi vom reuși să fim parte a familiei europene”.

Fostul președinte de raion, Mihail Silistraru, a vorbit despre faptul că ialovenenii au votat mereu partidele de dreapta. „De aceea, suntem datori să vorbim cu toți românii din localitățile noastre să iasă la votare la 9 iunie. Susținerea europarlamentarilor, nu doar din România, trebuie să fie răsplătită cu participarea noastră la vot. Sunt convins că la 9 iunie vom face o dovadă că am mai făcut un pas către integrarea europeană”, a spus Silistraru. 

ialovenionline 2 1

Și primara de Hansca, Elena Moșneguțu, a confirmat: „Întreaga Europă este în toiul alegerilor și noi nu suntem simpli spectatori. Purtăm discuții cu oamenii din localitate, cu tineri, studenți. Le vorbim despre proiectele implementate cu suportul României și le spunem că avem de construit un viitor alături. Să ne întâlnim uniți și solidari și după 9 iunie, într-o Europă a păcii!”.

Amintim că între 7 și 9 iunie 2024, cetățenii europeni urmează să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European. În România, alegerile europene au loc în data de 9 iunie 2024. În Republica Moldova vor fi deschise 36 de secţii de votare, dintre care 12 la Chişinău și 4 în raionul Ialoveni. Pentru a îşi exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil.

438165261 845963040908642 1212882364512015000 n

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările