ialovenionline
img 1343

Ialoveni – printre raioanele cu cei mai puțini inspectori de mediu. Undeva sunt 10, altundeva – niciunul

21 mai 2024
252 vizualizări

În R. Moldova lucrează 136 de inspectori pentru protecția mediului, dar ar fi nevoie de cel puțin 230. Asta înseamnă că necesitatea de a face față protecției mediului este acoperită în proporție de 60 la sută. Acest subiect a fost analizat de către jurnaliștii de la Europa Liberă, care scrie că Inspectoratul pentru Protecția Mediului se confruntă cu o criză de inspectori, în principal, din două motive: moratoriul asupra funcțiilor publice care durează deja de 6 ani și salariile sunt mici (de 7.000-8.000 de lei).

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a spus Europei Libere că în raioanele în care nu există suficienți inspectori de mediu, cum e, de exemplu, raionul Ialoveni, „doi inspectori lucrează ca pentru cinci”.

„Nu reușesc în timp util sau au nevoie de timp suplimentar pentru a examina materialele complexe”, explică Bulmaga.

Cei mai mulți inspectori de mediu sunt la Chișinău, zece la număr, și la Bălți – șapte, în timp ce la Taraclia este unul singur și la Basarabeasca nu există niciunul. În majoritatea raioanelor, activează câte trei inspectori.

443819854 857975953041425 4561806289204468752 n

Un motiv din care oamenii pleacă din funcția de inspector de mediu este salariul mic, de 7.000-8.000 de lei (în jur de 400 de euro).

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului speră că situația se va schimba odată cu reformarea instituției. Urmează să fie create încă două „direcții de forță”: una de investigație a infracțiunilor de mediu și alta de urmărire penală. Reorganizarea ar presupune ca inspectoratul să angajeze 100 de persoane, scrie revista „Natura”.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările