ialovenionline
scoala primara angelescu ialoveniȘcoala primară ”Dr. C. Angelescu” din comuna Ialoveni. Sursa: Agenția Națională a Arhivelor

Imagini de epocă: Ialoveni, Horodca, Ruseștii Noi, Molești – școli construite de Statul Român în anii 1934-1937

9 aprilie 2024
1195 vizualizări

Agenția Națională a Arhivelor a publicat pe pagina sa de pe o rețea de socializare o serie de imagini de epocă, ce reprezintă școlile construite în perioada interbelică în spațiul românesc dintre Prut și Nistru.

Seria de postări poartă denumirea sugestivă de „Școli din Basarabia construite de Statul Român în anii 1934-1937 în județul Lăpușna”.

Printre fotografiile publicate, sunt patru școli din localitățile raionului: Ialoveni, Horodca, Ruseștii Noi și Molești.

Totodată, conform hărții școlilor construite de guvernul României în județul Lăpușna, în perioada 1934-37, pe teritoriul actualului raion Ialoveni, au fost deschise școli în Horodca, Ulmu, Manoilești (Văsieni), Nimoreni, Ialoveni, Bălțați (Țipala), Cigârleni. În aceeași perioadă se aflau în construcție alte cinci școli: Dănceni, Ruseștii Noi, Gârlea (Costeși) și Molești. Iar la Puhoi și Bardar alte două școli erau în proces de proiectare.

Harta scolilor construite de guvernul Romaniei in Basarabia judetul Lapusna 1934 37
Harta școlilor construite de guvernul României în județul Lăpușna, 1934-37.

Școala primară din fosta comună Ialoveni, a purtat numele lui Constantin Angelescu și era amplasată în actualul sector Huțuleuca al orașului Ialoveni.

Constantin I. Angelescu (1869-1948) a fost medic chirurg cu studii la Paris, profesor universitar, politician, membru de onoare al Academiei Române, figură de marcă a științei, a vieții academice și publice românești din prima jumătate a secolului al XX-lea. Ca om politic, Doctorul Angelescu a fost deputat, senator, ministru al lucrărilor publice (1914-1916), ministru al instrucțiunii publice în două mandate (1922- 1928, 1933-1937), prim-ministru al României pentru o scurtă perioadă (30 decembrie 1933 – 3 ianuarie 1934). Din poziția de ministru al instrucțiunii publice, a desfășurat o operă de modernizare a învățământului românesc și aliniere a acestuia la standardele europene, inițiind o serie de reforme, promovând, la nivel constituțional (Constituția din 1923), principii fundamentale precum libertatea învățământului, obligativitatea și gratuitatea învățământului primar, instituind examenul de bacalaureat etc. Contemporanii l-au numit pe Const. Angelescu „doctorul cărămidă” pentru că în perioada exercițiului funcției de ministru au fost construite peste 7000 de școli.

Scoala primara din Horodca
Scoala primara din Rusestii Noi
Scoala primara din Molesti

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările