ialovenionline
bastinasi hansca 1

În satul Hansca băștinașii identifică probleme și le soluționează

30 noiembrie 2020
1286 vizualizări

Asociația Băștinașilor din satul Hansca, cu pași mici dar siguri, se implică activ în viața comunității. În primul an de activitate membrii asociației, în colaborare cu Consiliul Local al Tinerilor Hansca și Administrația publică locală, a organizat deja patru activități comunitare.

Una din primele acțiuni a fost una de salubrizare a teritoriului aferent localității, unde s-au colectat șapte remorci de gunoi. Au fost instalat 30 de urne stradale, dintre care 10 au fost procurate de către Consiliul Local al Tinerilor Hansca.

Recent, membrii Asociației în colaborare cu tinerii au plantat 60 crizanteme pe teritoriul aferent punctului medical, primăriei și a bisericii din localitate. Această activitate a fost un omagiu pentru cei care luptă cu pandemia în prima linie.

În acest an Asociația au reușit să-și consolideze echipa; să stabilească parteneriate cu Primăria Hansca și Consiliul Local al Tinerilor. Au desfășurat mai multe ședințe de coordonare și două adunări generale cu membrii fondatori. În luna august a fost semnat un acord de colaborare dintre asociație și APL.

Asociația este constituită de către băștinași ai satului Hansca, reprezentanți a diasporei și localnici. Membrii discută în cadrul ședințelor prin intermediul platformei ZOOM și pe rețelele de socializare. În luna august au participat activ în cadrul Săptămânii Diasporei, au difuzat filme și au filmat un video de promovare a satului Hansca.

Asociația a fost desemnată finalistă  în cadrul programului de granturi Incubator a proiectului PNUD Moldova „Migrație și dezvoltare locală”. Au obținut un grant de 1000 $ pentru procurarea urnelor stradale pe teritoriul localității.

Asociația Băștinașilor din satul Hansca a fost constituită în luna martie 2020. Are drept scop dezvoltărea localității și implementarea proiectelor comunitare și își propune să creeze platforme de comunicare cu băștinașii din Hansca aflați prin diferite colțuri ale lumii .

Membrii asociații au planuri mari pentru anul 2021 și acum sunt la etapa de planificare a activităților și proiectelor pentru anul viitor.

Maria Levinte, director executiv al Asociației Băștinașilor din satul Hansca

bastinasi hansca 2
bastinasi hansca 3
bastinasi hansca 4
bastinasi hansca 5
bastinasi hansca 7
bastinasi hansca 8
bastinasi hansca 11
bastinasi hansca 10

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările