ialovenionline
Foto simbol

Începând cu 1 iulie, femeile se vor pensiona la 61 de ani

29 iunie 2024
426 vizualizări

Din 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei crește cu șase luni. Astfel, femeile se vor pensiona la împlinirea a 61 de ani. De asemenea, din 1 iulie, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor se va egala cu cel al bărbaților și va fi 34 de ani.

La moment femeile se pensionează la 60 de ani și 6 luni, iar vârsta de pensionare crește cu șase luni anual.  În patru ani, aceasta ar urma să se egaleze cu vârsta de pensionare a barbatilor. Mai exact, din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților este de 34 de ani. În cazul femeilor, până pe 30 iunie 2024, stagiul complet este de 33 de ani și 6 luni, iar din 1 iulie se va egala cu al bărbaților și va fi 34 de ani.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Din 1 ianuarie 2024, persoanele pot solicita reexaminarea pensiei în cazul în care au continuat activitatea după stabilirea/reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă. 

Din 1 ianuarie 2024 se reexaminează și pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 2022, cu condiția că persoanele au realizat un stagiu de cotizare de la 2 ani până la 7 ani.

Ca urmare a indexării cu 6% din 1 aprilie 2024, pensia minimă pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare constituie 2 777 de lei.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările