ialovenionline
357633751 824993128732312 3625709456818214686 n

Începând de mâine, 1 iulie, deținătorii de patentă sunt obligați să treacă la activitate independentă

30 iunie 2023
561 vizualizări

Din 1 iulie 2023, activitatea de comerț cu amănuntul la tejghele, tarabe, tejghele, chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, cât și comerțul cu produse alimentare și a produselor autohtone ușor alterabile nu va mai fi admisă în baza patentei. Comercianții vor fi obligați sa treacă la un regim fiscal simplificat – activitatea independentă sau să se înregistreze într-o altă formă organizatorico-juridică.

Obligând comercianții să dețină echipamente de casă și de control, angajații fiscali își propun să asigure o transparență în ceea ce ține de calitatea mărfurilor și a serviciilor. Aceștia vor trebui să procure aparatele, iar statul urmează să acorde compensații de până la 10.000 de lei pentru costul acestora.

Astăzi cât și în zilele precedente comercianții au ieșit în stradă la proteste, însă, Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba reiterează că de mâine deținătorii de patentă nu vor mai putea activa în piețe în baza acestui regim fiscal, ci numai cu aparat de casă. „Am chemat reprezentanții patentelor la încă o discuție în care să eliminăm orice neclaritate și orice subiect care poate ne-a scăpat, pentru că începând de mâine activitatea în bază de patentă pentru comerțul cu amănuntul expiră”, a declarat Dumitru Alaiba.

Acesta a propus câteva acțiuni care urmează a fi implementate în următoarele luni de tranziție. Printre acestea se numără: prezența aparatului de casă, reducerea birocrației și achitarea unei taxe în valoare de un procent din venitul de până la 1,2 milioane de lei (circa 600 de mii de euro), aceasta fiind unica taxă care ar urma să fie achitată de întreprinzător. Totodată, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului ar urma să pregătească un nou produs pentru întreprinzători, care să le permită accesarea unor fonduri pentru dezvoltarea activității.

Specialista principală la Direcția Economie a Consiliului raional Ialoveni, Lionela Dascal spune că abia astăzi, 30 iunie au avut o sesiune de informare la acest subiect și urmează să pregătească notă informativă pentru primăriile din raion.

„Pentru a face trecerea de la patente la activitate independentă, să nu încurcăm cu întreprinderile independente. Această schimbare ține doar de comercianții care desfășoară activitate cu amănuntul, nu de prestări servicii. Dacă vorbim de agenții economici de prestări servicii atunci ei rămân la patentă așa cum au fost. 

Perioada de trecere este începând cu 1 iulie 2023 – 31 august 2023 trebuie să prezinte o cerere  pentru a beneficia de asemenea și de un ajutor în valoare de 10 mii de lei. Urmează să mai avem sesiuni de informare și o să cunoaștem mai detaliat acest subiect”, menționează specialista. 

L-am telefonat și pe șeful Inspectoratului Fiscal Ialoveni, Oleg Lupașco pentru a preciza despre deținătorii de patentă din raionul Ialoveni și acțiunile de informare a cetățenilor întreprinse de a Inspectoratului Fiscal de Stat Ialoveni. Acesta ne-a spus că ne răspunde cu mare drag, însă, ne-a rugat să expediez o solicitare în scris, prin  intermediul serviciului de presă a Serviciului Fiscal de Stat.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările