ialovenionline
Screenshot 2022 12 13T142405.649

Instituții medicale din patru raioane, inclusiv raionul Ialoveni, vor fi renovate pentru eficientizare energetică

13 decembrie 2022
900 vizualizări

Primul proiect comun de eficiență energetică din Moldova, susținut de Nefco și Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P) va sprijini renovarea instituțiilor medicale din patru raioane importante din țară: Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești.

Costurile pentru energie și de întreținere legate de învechirea clădirilor instituțiilor medicale sunt în continuă creștere, fapt ce sporește povara asupra bugetelor municipale și scade capacitatea municipalităților de a face față valurilor continue ale pandemiei de COVID-19. Proiectul va sprijini modernizarea eficienței energetice a 11 clădiri și va include renovarea spitalelor raionale din Florești, Ialoveni și Nisporeni, a unei policlinici din Telenești și a mai multor cabinete de medici de familie din toate cele patru raioane.

Mai exact, din raionul Ialoveni, beneficiari ai proiectului sunt oficiile medicilor de familie din Ruseștii Noi, Văsieni, Ulmu, Mileștii Mici și Țipala, dar și Spitalul Raional Ialoveni – care va beneficia de un ascensor cu brancardă.

O ceremonie de semnare a fost organizată pe 12 decembrie la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei din Chișinău cu participarea tuturor raioanelor, a beneficiarilor proiectului, Nefco, Suedia, E5P și UE.

„Acest proiect de eficiență energetică al instituțiilor publice de sănătate este unul mult așteptat. Întreținerea clădirilor publice, care sunt adesea foarte vechi, costă foarte mult, așa că renovările de eficiență energetică ne vor ajuta să consumăm mai puțină energie și să ne reducem costurile. Cele 11 instituții de sănătate vor avea drept urmare costuri de întreținere mai mici în viitor, iar asta le va permite să-și direcționeze banii din buget pentru dezvoltarea serviciilor de medicină. Mulțumim partenerilor noștri externi pentru sprijinul acordat acestui program și cred că odată cu implementarea acestui proiect vom începe să consumăm energia mult mai responsabil, iar alte instituții vor lua exemplu”, a declarat Andrei Spînu, Viceprim-Ministru și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la evenimentul de semnare din Chișinău.

Proiectul va avea un impact semnificativ pentru raioane datorită reducerii consumului de energie și a poluării, a îmbunătățirii instalațiilor de tratare și a calității aerului din interior, precum și datorită reducerii costurilor administrative ca urmare a scăderii consumului de energie, ceea ce va contribui la un impact pozitiv pe termen lung asupra economiilor raioanelor. Se preconizează ca economia anuală de căldură va fi de circa 60%, aprox. 3.500 MWh, iar economia anuală de energie electrică de circa 30%, aprox. 500 MWh, comparativ cu consumul înainte de implementarea proiectului. Proiectul va reduce emisiile de CO2 cu cca. 840 de tone, echivalent cu emisiile de la 348 547 litri de motorină. Clădirile renovate vor îmbunătăți serviciile de sănătate pentru aproximativ 26 000 de pacienți anual, iar numărul total de persoane care beneficiază va fi de cca. 26 500, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății.

„Suntem foarte bucuroși să putem începe implementarea acestui program demonstrativ și să cooperăm cu primăriile Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești, pentru a renova mai multe instituții de sănătate din aceste raioane și, în același timp, a crește gradul de conștientizare cu privire la îmbunătățirea posibilă a eficienței energetice pentru factorii de decizie locali, lucrătorii din domeniul sănătății și personalul spitalicesc, precum și pacienții și populația din Moldova”, a subliniat Vitalii Artiușcenko, consilier principal de investiții la Nefco.

Costul total de investiție estimat al proiectului este de 2,1 milioane EUR. Pe lângă finanțarea prin împrumut a Nefco de cca. 1,3 milioane EUR, proiectul va primi un grant de 620 000 EUR din partea Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană și Suedia sunt cei mai mari contribuitori, și contribuții locale ale celor patru raioane în valoare totală de 215 000 EUR. În plus, Suedia a contribuit cu 72 500 EUR pentru asistență tehnică întru sprijinirea implementării proiectului.

„Donatorii E5P sunt dornici să sprijine acest prim proiect cu Nefco în Republica Moldova pentru a răspunde nevoilor comunităților regionale, în special, ale grupurilor vulnerabile. Îmbunătățirea eficienței energetice a acestor instituții de asistență medicală va asigura confort și căldură iarna pentru pacienți și personalul medical. Economiile preconizate de căldură și electricitate vor însemna și economii financiare, care pot fi utilizate pentru îmbunătățirea calității îngrijirii. Donatorii E5P se așteaptă ca Nefco să utilizeze experiența acestui proiect pentru a-l extinde în continuare în alte raioane din Moldova”, a declarat Ewa Manik, Director Asociat al E5P.

Modernizările din punct de vedere al eficienței energetice ale instituțiilor medicale vor permite pacienților să se bucure de un mediu de reabilitare mai confortabil și vor ajuta autoritățile locale să economisească pe energie, odată ce proiectul va fi implementat. Fiind cel mai mare donator al fondului E5P, Uniunea Europeană sprijină renovarea atât a clădirilor publice, cât și a celor private, în conformitate cu Pactul Verde European, ca o inițiativă cheie pentru a stimula eficiența energetică și a îndeplini obiectivele privind schimbările climatice”, a reiterat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

Măsurile de eficiență energetică care vor fi implementate în clădiri vor include modernizarea și renovarea exteriorului clădirilor; înlocuirea sistemelor de încălzire; izolarea conductelor de încălzire, a pereților, podelelor și acoperișurilor; modernizarea sistemelor de ventilație; înlocuirea ușilor și ferestrelor; precum și modernizări ale iluminatului interior. Proiectul va include și instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică întru acoperirea parțială a consumul de energie al clădirilor. Aceste măsuri vor prelungi durata de exploatare a clădirilor renovate și vor sprijini implementarea unor proiecte similare în viitor, întrucât clădirile alese sunt tipice pentru instituțiile medicale actuale din Moldova.

„Suedia a inițiat E5P în 2009. Intenția noastră este să sprijinim dezvoltarea economică incluzivă și bunăstarea oamenilor din regiunile Moldovei. Proiectul de eficiență energetică pentru renovarea instituțiilor medicale semnat contribuie la acest obiectiv și suntem bucuroși să sprijinim implementarea proiectului împreună cu autoritățile naționale și regionale din Republica Moldova, Nefco și E5P”, comentează Katarina Fried, Ambasadorul Suediei în Republica Moldova.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările