ialovenionline
fantani Suruceni

„Întoarcere la izvoare”. Surucenenii, îndemnați să doneze pentru reparația a trei fântâni vechi din sat

10 februarie 2022
730 vizualizări

Asociația Obștească „Din inimă pentru Suruceni” și-a propus să readucă la viață trei fântâni cu ciutură și cumpănă din Valea Câmpii, din satul Suruceni. Cu acest scop îndeamnă locuitorii satului, dar și alți cetățeni, să se implice și să contribuie la colectarea de fonduri, necesare lucrărilor de reparație.

Stimați suruceneni de pretutindeni, oameni de bună credință. Vin cu un îndemn către domniile voastre de a vă implica în proiectul ”Întoarcere la izvoare” și de a readuce la viață fântânile cu ciutură și cumpănă din Valea Câmpii. Ani de-a rândul aceste fântâni au slujit surse de viață, au potolit setea sătenilor ieșiți la lucru în câmp, călătorilor sau a animalelor. Oamenii beau, își răcoreau buzele și frunțile asudate, adăpau caii, apoi, mulțumeau Domnului și celor care o săpaseră, aici, la răspântia drumurilor și plecau tihniți în treaba lor. Aceste bucăți de lemne, rămase în câmp, bătute de vânt și ploi, printre scaieți și mărăcini, astăzi plâng singuratice uitate de lume. Mă face să mă gândesc la acei oameni care s-au trudit să le construiască, acestea sunt străbunicii unora care mai țin încă socoteala strămoșilor.

Din spusele bătrânilor satului, o fântână este construită de prin anii 1920 de către Simion și Sultana Rotaru, de aceea și mulți o cunosc ca ”Fântâna lui Căldare”. Aici mai avem o răstignire care se cere reparată. O altă fântână e la margine de pădure. Ctitori fiind Timofei (a.naștere 1896) și Ileana Lozovanu, buneii doamnei Ana Culai. Aceste două fântâni reprezintă și un monument istoric, deoarece au peste o sută de ani.

A treia fântână e săpată și construită de către Ion Ciorescu sub bagheta doamnei Ana Culai, pe timpul când era brigadieră la vița-de vie prin acele locuri, și colaboratorii săi.

Aceste fântâni, nu au cumpănă, altele furcă, necesită repararea colacului într-un prim strat, betonarea de jur-împrejurul a colacului, amenajarea terenului adiacent etc.

Dorim să sensibilizăm comunitatea și sperăm să adunăm oamenii de suflet lângă noi, să atragem resursele financiare necesare achiziționării izvoarelor. Doritorii pot dona prin virament bancar pe contul Asociației Obștești ”Din inimă pentru Suruceni”, dar se vor înființa și puncte pentru colectare, cum ar fi Primăria, biserica. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, este mesajul Asociației Obștești „Din inimă pentru Suruceni”.

Întrebată de câți bani este nevoie pentru renovarea acestor fântâni, fondatoarea Asociației Obștești, Diana Gorceac, spune că nu a fost stabilită o sumă fixă, iar lucrările vor depinde de banii ce vor fi colectați. De asemenea, Asociația urmează să facă un demers către Consiliul sătesc pentru ca și autoritățile să contribuie la restabilirea fântânilor.

„Noi am pornitt campania sa vedem cum vor reactiona cetățenii. În dependență de ce sumă vom aduna… dacă vom aduna o suma mică, vom face lucrări mici, dacă vom aduna mai mulți bani, vom pune si o măsuță, scaun. Nu ne-am propus o anumită sumă. Vrem sa scriem un demers la consiliul sătesc, să ne ajute. Important e să se pornească firul. Dacă va fi primul donatori, următorii deja e mai ușor sa ii aduni”, ne-a spus Diana Gorceac.

273573362 320579493418622 8645770084648177240 n


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările