ialovenionline
costesti flowpack 2

La Costești a fost lansat primul echipament de ambalare flow pack a fructelor pentru export

12 noiembrie 2020
917 vizualizări

Pentru pentru prima dată în Republica Moldova a fost lansat un echipament de împachetare de tip flow pack a fructelor și strugurilor de masă pentru export. Echipamentul a fost instalat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) în cadrul unei întreprinderi agricole din satul Costești, raionul Ialoveni. Compania este specializată de aproape 20 de ani în consolidarea și exportul de fructe și struguri de masă.

costesti flowpack 1

Compania Ionex-Trans din satul Costești a decis să implementeze ambalarea de tip flow pack urmare a solicitărilor clienților de pe piața europeană. Ambalarea flow pack este ideal pentru vânzarea cu amănuntul a produselor în rețelele de magazine și a devenit mult mai solicitat de consumatori, mai ales după introducerea restricțiilor pandemice, când cerințele de igienă în rețelele comerciale au devenit mai exigente. În prezent compania exportă cireșe, prune, mere, caise și struguri de masă în România, Germania, Țările Baltice și unele țări din spațiul CSI.

costesti flowpack 3

Ambalarea de tip flow pack presupune înfășurarea cu folie de plastic a caserolelor cu produsele atent sortate și cântărite. Noul echipament permite companiei să ambaleze până la 60 de caserole într-o minută. Acest tip de pre-ambalarea oferă multiple avantaje cum ar fi asigurarea igienei pe parcursul manipulării fructelor sau strugurilor ambalați, extinderea termenului de valabilitate, reducerea pierderilor de greutate din cauza deshidratării, dar și posibilitatea de a personaliza ambalajul conform strategiei comerciale proprii sau cerințelor clientului. Pentru a valorifica la maxim capacitatea echipamentului de ambalare flow-pack, compania intenționează să presteze servicii de ambalare și alor producători și exportatori din regiune.

costesti flowpack 4

Ion Ionaș, administratorul companiei Ionex-Trans, afirmă că datorită noii tehnologii de ambalare a fructelor și strugurilor proaspeți va fi mult mai ușor să se conformeze cerințelor specifice ale pieței și standardelor internaționale, deoarece împachetare este un factor determinant în procesul de negociere al unui contract. În acest fel, adițional certificărilor internaționale GLOBALG.A.P. și GRASP, compania va putea spori exportul de prune și struguri de masă, creând oportunități de dezvoltare și pentru alți fermieri-parteneri.

Echipamentul a costat circa 1,3 milioane de lei, iar adițional USAID/APM a oferit asistență la dezvoltarea paginii web, mărcii comerciale și ambalajului personalizat a companiei Ionex-Trans, elemente obligatorii pentru promovarea eficientă a fructelor și strugurilor de masă pe piața externă.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările