ialovenionline
Albescent White Colorful Soft Texture Background Rounded Rectangle Frame Mockup Photo Collage 2

La Gangura urmează a fi deschis CUPS. Ce înseamnă și ce servicii vor putea utiliza cetățenii

22 iunie 2023
408 vizualizări

Locuitorii comunei Gangura, dar și cei din împrejurimi, vor avea acces la anumite servicii publice, fără a se deplasa la Centrul Multifuncțional din orașul Ialoveni. În localitate va fi instituit un Centru Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (prescurtat CUPS), care reprezintă un canal alternativ de prestare a serviciilor publice, prin care segmentul front-office (depunere a documentelor) al serviciului este preluat de o instituție terță (primăria sau Oficiul Consular), iar prestatorul de servicii (Casa Națională de Asigurări Sociale, Agenția Servicii Publice, etc) va asigura segmentul de back-office (prelucrarea documentelor, emiterea deciziei).

Potrivit primarului de Gangura, Marcel Bobeica, CUPS ar putea fi deschis din luna iulie: „Sperăm să îl deschidem pe parcursul lunii iulie. Acum au loc instruirile. Orice locuitor din zonă, nu doar locuitorii comunei Gangura, vor putea să vină să solicite cele 42 de servicii pe care le prestează un astfel de Centru, precum eliberarea extrasului cadastral, eliberarea documentelor de stare civilă și altele.

Practic, CUPS, face serviciul mai aproape de cetățean. Nu e nevoie să parcurgă drumuri, să aibă cheltuieli de drum”.

Pentru deschiderea CUPS, Primăria Gangura a răspuns unui apel de deschidere a centrelor de acest gen și a completat un chestionar. Localitatea a fost evaluată și a fost selectată printre cele 65 de localități unde vor fi deschise astfel de centre.

Primăria Gangura își asumă cheltuielile de salarizare și servicii comunale, iar Agenția pentru Guvernare Electronică își asumă tot ce ține de mobilă, tehnica de calcul, promovare, soft, instruire și ghidare, ne mai explică Marcel Bobeica.

În oficiul CUPS oamenii vor beneficia de ajutor în următoarele activități:

  • căutarea informației referitoare la serviciul public necesar (descriere serviciu, pași de accesare, acte necesare)
  • accesarea serviciilor publice disponibile online (depunerea online a cererilor, verificarea statutului cererii, programarea pentru serviciu)
  • achitarea serviciilor publice disponibile prin intermediul MPay
  • accesarea instrumentelor digitale cum ar fi: portalul serviciilor publice, semnătura electronică, plăți electronice (MPay), portalul guvernamental al cetățeanului (MCabinet), registrul împuternicirilor de reprezentare (MPower), etc.

Oficiile CUPS pun la dispoziția solicitantului/solicitantei calculator conectat la internet pe care le pot utiliza gratuit.

Specialistul CUPS este alături de solicitant/solicitantă pentru a îi ghida și ajuta.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările