ialovenionline
29.03.2024 LT Petre Stefanuca

Lecție de educație financiară pentru elevii Liceului ”Petre Ștefănucă” din Ialoveni

29 martie 2024
416 vizualizări

Circa 100 de elevi ai Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni au avut parte de o lecție de educație financiară susținută de un expert, ca parte a celei mai mari campanii naționale de educație financiară implementată de către „Expert-Grup” în parteneriat cu Banca Națională a Moldovei, cu sprijinul financiar din partea USAID. Scopul campaniei este de a educa tânăra generație privind accesul la servicii bancare, pentru ca aceștia să poată lua decizii financiare bine informate, deschizând, astfel, terenul pentru o creștere economică robustă și durabilă. 

Elevii au aflat cine sunt principalii actori din sectorul financiar, ce este inflația și de ce depinde aceasta, cum funcționează creditarea, ce este dobânda și rata unei dobânzi,  de ce ratele dobânzilor se schimbă periodic și cum să își administreze corect riscurile financiare. 

„Acești liceeni urmează să devină curând cetățeni maturi care vor fi în drept să utilizeze toate instrumentele financiare de pe piață, iar relaționarea cu banca este unul din ele. Educația financiară în Republica Molodova este destul de joasă. Oamenii nu știu ce opțiuni au atunci când își deschid un cont bancar, un card bancar, la ce să atragă atenția atunci când iau un credit sau plasează un depozit. Sunt unele detalii pe care tinerii trebuie să le știe, nu doar ca să își îmbunătățească situația financiară, dar ca să diminueze numărul de litigii, să diminueze riscurile de pierdere a banilor și să nu cadă pradă escrocilor”, spune Corina Gaibu , expertă în cadrul Expert-Grup.

„Mă bucur că am avut posibilitatea să beneficiem de un proiect atât de deosebit. Educația financiară este una din cele mai impoprtante educații. Elevii, cei care se vor implica în viața adultă, trebuie să fie pregătiți de această schimbare. Noi în instituție avem doar cursul de economie, însă beneficiari sunt în număr limitat, din câte o clasă. Astăzi, aici sunt cei interesați de educație financiară. Sper că informațiile vor avea un impact benefic asupra lor” a spus Vera Balan, directoarea Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă”.

29.03.24 LT Petre Stefanuca

„Când o să aibă nevoie de surse financiare, tinerii trebuie să cunoască care sunt riscurile, beneficiile. De asemenea, când vor avea o familie, trebuie să cunoască cum să gestioneze și să investească banii, cum pot să îi depoziteze”, spune Valentina Galescu, profesoară. 

Unii elevi au spus că și-ar dori să facă studii în domeniul economiei, astfel că această lecție le-a fost o confirmare a faptului că sectorul financiar este unul important. 

„Pentru mine economia este un domeniu interesant, aș vrea să activez pe viitor în acest domeniu. Unele noțiuni le cunoșteam, dar astăzi am aflat ce e inflația. Știam de ea, dar nu cunoșteam rolul ei în economie”, a spus Ionela Nastas.

La sfârșitul lecției, elevii au participat la un quiz, răspunzând la 41 de întrebări întrebări privind noțiuni și procese din sectorul financiar- bancar. Georgeta Țurcanu este eleva care a răspuns corect la cele mai multe întrebări: „Am răspuns corect la întrebări pentru că am fost atentă la informațiile prezentate de expertă. Unele noțiuni le știam și mi le-am întărit, altele – le-am aflat acum. Cert e că acestea îmi vor fi utile atunci când voi dori să contractez un credit sau când voi avea propria afacere și voi avea nevoie de finanțe”. 

Până acum, astfel de sesiuni de informare au avut parte în 10 instituții de învățământ din Fălești, Soroca, Dondușeni, Comrat, Ialoveni și Bălți, și urmează să aibă loc în alte 10 instituții in țară.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările