ialovenionline
liceul vartic sali dupa renovare 5Intrarea principală în liceul „Andrei Vartic” din Ialoveni

Liceul Teoretic „Andrei Vartic” din orașul Ialoveni, mai solicitat după renovare

1 iulie 2021
1406 vizualizări

Anul 2020-2021 a fost primul an în care administrația Liceului Teoretic „Andrei Vartic” din orașul Ialoveni a fost nevoită să le spună părinților „nu mai avem locuri”. Clasele întâi și a cincea au fost completate, iar în liceu învață un număr maximal de copii. După renovare, instituția s-a transformat într-un magnet pentru elevii din oraș și din localitățile învecinate.

Anul trecut, instituția a fost reabilitată în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, cu suportul financiar al Băncii Mondiale, iar pe parcursul acestui an, la fel în cadrul proiectului, a fost dotată cu mobilier, tehnică și cele necesare pentru laboratoare.

liceul vartic sali dupa renovare 3

Valentina Săcară, director: „Uitându-ne zi de zi cum se transforma școala nici nu am putut să cred că după ce am început reparația în decembrie 2019, în următorul an, în septembrie 2020 o să intrăm în școală renovată. Nu-mi place să spun „nu”, nu-mi place să spun că nu avem locuri, pentru că totul este transparent și părinții știu de acest lucru, dar anul acesta pentru prima dată am ajuns să le spun că nu avem locuri.”

Părinții afirmă că dacă ar fi să aleagă din nou școala pentru copilul lor, ar alege Liceul Teoretic „Andrei Vartic” fără a sta pe gânduri.

Vasile Turchină, părinte: „Un om gospodar se vede după poartă, așa și o instituție de învățământ. Când intră părintele cu copilul în ogradă sau în hol deja vede că este o școală renovată cu condiții prielnice pentru studii.”

Actualmente, unii părinți luptă pentru un loc în acest liceu, pentru că sunt convinși că acesta dispune de toate condițiile pentru o educație de calitate.

Maria Tatin, părinte: „Sunt mama unui băiețel de clasa a V-a pe care vreau să-l aduc anume în instituția dată, pentru că sunt foarte bune condițiile și foarte bune cadrele didactice. Îmi doresc foarte, foarte mult ca băiatul meu să învețe anume aici.”

În cadrul proiectului, a fost renovată și dotată și sala de sport, care la final de an, s-a transformat perfect într-o sală de examene. Profesorii au văzut schimbarea și prin atitudinea copiilor. 

liceul vartic sali dupa renovare 4

Gabriel Tupicica, profesor de educație fizică: „Indiscutabil, condițiile precedente cu cele actuale nici nu se compară, sunt cer și pământ. Acum copiii sunt mai bine dispuși, se implică cu o dorință mai mare. Au fost renovate și vestiarele, pe care nu le-am folosit anterior. Suntem foarte bucuroși că anume noi am beneficiat de acest proiect.”

Pentru elevi, renovarea a fost o surpriză plăcută, pentru că nu au văzut școala în proces de reparație, la fel ca și dotarea generoasă de care au beneficiat ulterior.

Cătălin Turchină, elev: „Îmi place foarte mult că s-a îmbunătățit foarte mult dotarea tehnică a școlii, avem mai multe dispozitive, cum ar fi: table interactive, calculatoare, imprimante ș.a. Drept urmare, profesorii folosesc mai multe metode de predare, este mult mai confortabil de a învăța.”

Felicia Zlotescu, elevă clasa a IX-a: „Noi nu am văzut școala treptat în timpul reparației, nu ni s-a permis să intrăm, așa că primele impresii au fost un șoc, unul plăcut bineînțeles, eram pierduți, nu ne-am așteptat la o asemenea schimbare. De multe ori, când invitam prieteni din alte școli ne simțeam nu prea bine pentru că ei învață într-o școală altfel. Acum observă și ei că până și atmosfera e alta, e mult mai plăcută. Eu cred că toate astea ne influențează comportamentul și modul de învățare. Ne simțim mult mai liber, mai confortabil.” 

Tânăra mai spune că renovarea liceului a fost un factor decisiv în continuarea studiilor liceale în această instituție.

Felicia Zlotescu, elevă clasa a IX-a: „Chiar mă gândeam cu doi ani în urmă dacă să schimb instituția sau nu, dar după renovare am decis sigur că rămân. Bineînțeles și profesorii și atmosfera contează, dar renovarea a fost un factor decisiv.”

În Liceul Teoretic „Andrei Vartic”, care este o școală de circumscripție, învață în prezent 750 de elevi, 110 dintre care vin din localitățile Piatra albă, Mileștii Mici, Sociteni, Dănceni, Suruceni, Ruseștii Noi, Ulmu și Hansca.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.

liceul vartic sali dupa renovare 1
liceul vartic sali dupa renovare 6

Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările