ialovenionline
cover cups

Locuitorii din Puhoi vor avea acces la anumite servicii publice, fără a se deplasa la ASP

31 mai 2023
650 vizualizări

Locuitorii comunei Puhoi vor avea acces la anumite servicii publice, fără a se deplasa la Centrul Multifuncțional din orașul Ialoveni. În localitate va fi instituit un Centru Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (prescurtat CUPS), care reprezintă un canal alternativ de prestare a serviciilor publice, prin care segmentul front-office (depunere a documentelor) al serviciului este preluat de o instituție terță (primăria sau Oficiul Consular), iar prestatorul de servicii (Casa Națională de Asigurări Sociale, Agenția Servicii Publice, etc) va asigura segmentul de back-office (prelucrarea documentelor, emiterea deciziei).

“Este vorba despre anumite extrase, certificate, ca să nu se mai ducă oamenii la Ialoveni să le scoată, o să poata sa acceseze aici, pe loc. Un fel de ASP local, dacă vreți”, ne-a spus primarul localității, Ioan Goreanu.

CUPS ar putea fi deschis în luna august sau septembrie. “Acum sunt instruite mai multe persoane, care vor fi angajate prin contract, dupa ce va fi dat in exploatare Centrul Regional de Ambulanță, întrucât CUPS va fi amplasat la etajul doi al Centrului de Ambulanță”, mai spune primarul Goreanu.

În oficiul CUPS oamenii vor beneficia de ajutor în următoarele activități:

  • căutarea informației referitoare la serviciul public necesar (descriere serviciu, pași de accesare, acte necesare)
  • accesarea serviciilor publice disponibile online (depunerea online a cererilor, verificarea statutului cererii, programarea pentru serviciu)
  • achitarea serviciilor publice disponibile prin intermediul MPay
  • accesarea instrumentelor digitale cum ar fi: portalul serviciilor publice, semnătura electronică, plăți electronice (MPay), portalul guvernamental al cetățeanului (MCabinet), registrul împuternicirilor de reprezentare (MPower), etc.

Oficiile CUPS pun la dispoziția solicitantului/solicitantei calculator conectat la internet pe care le pot utiliza gratuit.

Specialistul CUPS este alături de solicitant/solicitantă pentru a îi ghida și ajuta.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările