ialovenionline
sectii de votare inaccesibilie ialoveni

Mai mult de jumătate din secțiile de votare din raionul Ialoveni sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități

15 aprilie 2022
746 vizualizări

Din cele 50 secții de votare din raionul Ialoveni, 28 sunt inaccesibile, 20 sunt parțial accesibile și doar două secții de votare corespund normelor de acces (Secțiile de votare nr. 4 LT „Andrei Vartic” din or. Ialoveni și nr. 10 Sala de festivități „Tezaur” s. Bardar). Acestea sunt concluziile auditului accesibilității birourilor electorale ale secțiilor de votare din raionul Ialoveni, realizat de către Alianța INFONET.

Conform datelor oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale la 01.10.2021, în raionul Ialoveni sunt 4.315 persoane cu dizabilități, dintre care 3.973 sunt cu drept de vot (peste 18 ani), ceea ce reprezintă circa 4,6% din numărul total de alegători din raion (85.158 persoane).

Criteriile de evaluare după care a fost efectuat studiul sunt: calea de acces, scara și rampa, ușa de la intrare și ușile din interior, holul și coridorul, grupul sanitar, sala secției de votare.

Majoritatea secțiilor de votare din raionul Ialoveni nu au rampe de acces, nu au locuri de parcare speciale și nu oferă cetățenilor posibilitatea de a merge la WC.

sinteza rezultate audit besv Ialoveni

Astfel, în cadrul auditului, au fost evaluate toate cele 50 de secții de votare din raionul Ialoveni:

De menționat că accesibilitatea se referă nu doar la persoanele cu dizabilități, ci și la persoane în etate, femei însărcinate, copii, părinți cu căruț pentru bebeluși etc.

Ce este accesibiliatea?:

ansamblu de măsuri şi lucrări de adaptare a mediului fizic, transporturilor, precum şi a mediului informaţional şi comunicaţional, incluzînd tehnologiile şi sistemele informaţionale şi comunicaţiile, conform necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi, factor esenţial de exercitare a drepturilor şi de îndeplinire a obligaţiilor persoanelor cu dizabilităţi în societate.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările