ialovenionline
433695921 974204210741035 2443867423893269887 n

Maia Sandu, despre referendumul de aderare la UE: Este o ocazie istorică. Avantajele aderării sunt evidente

19 martie 2024
244 vizualizări

Șefa statului a susținut, ieri, 18 martie, o conferință de presă, în cadrul căreia s-a adresat cetățenilor și reprezentanților presei în legătură cu importanța organizării referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „În această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură – referendumul va fundamenta în Constituție decizia noastră de a construi acasă pace, bunăstare și libertate”, a declarat Președinta Maia Sandu. 

Avantajele aderării la UE sunt evidente, spune Maia Sandu. „Uniunea Europeană deja ne ajută să îmbunătățim infrastructura, investițiile care se fac în reparația drumurilor, în sisteme de apă și canalizare în multe localitățile noastre, investiții în reparația școlilor și a grădinițelor, investiții în sectorul energetic – toate acestea sunt importante pentru cetățeni și pentru dezvoltare economică. Odată devenind membri ai UE, o să beneficiem de mult mai multe resurse pentru a face aceste transformări mult mai repede decât le-am face cu propriile noastre forțe”.

Șefa statului cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului, subliniind că acesta ar putea fi organizat în luna octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Maia Sandu a precizat că a desfășurat circa 20 de runde de consultări în ultimele luni, la care a discutat cu peste 500 de oameni din diverse domenii, a mers în mai multe localități, a vorbit cu diaspora – toți sunt uniți de o cauză comună, pentru o Moldovă europeană. Totodată, Președinta a punctat câteva lucruri:

  • „E important să facem acum referendum pentru că este o ocazie istorică, așteptată de trei decenii – statele membre ale Uniunii Europene sunt mai deschise ca oricând, avem voința politică necesară pentru acest pas, iar cetățenii noștri doresc să facă parte din UE. Acest lucru trebuie reconfirmat și scris în Constituție, ca oricine ar fi la guvernare, vocea poporului pentru această direcție de dezvoltare să fie obligatorie pentru clasa politică”.
  • „Referendumul este proiectul și obiectivul întregii țări, al tuturor cetățenilor. Tocmai de aceea, am îndemnat societatea civilă să inițieze un grup de organizare și să-și coordoneze eforturile de promovare a referendumului și aderării la UE. Fiecare efort este crucial”.
  • „Avantajele aderării la UE sunt evidente și trebuie să comunicăm despre acestea cu cât mai mulți cetățeni în următoarea perioadă: în UE pacea va fi garantată; toți cetățenii vor avea venituri mai mari și locuri de muncă mai bine plătite, fapt demonstrat de salariile și pensiile pe care le vedem în România sau în Lituania; vom avea legi și justiție după standardele UE, unde drepturile sunt respectate, oamenii călătoresc liber și toți sunt egali în fața legii; vom primi ajutor financiar mai mare pentru autostrăzi, școli și sisteme de alimentare cu apă; ne vom bucura de bună înțelegere și păstrarea tradițiilor”.

Șefa statului a mai subliniat că referendumul privind integrarea nu aparține unei sau altei persoane, ci este o alegere care va defini destinul generațiilor viitoare, care va asigura că „Moldova noastră dragă va sta mândră și egală în marea familie europeană. Acest lucru ne unește pe toți”. 

„Da, în fața noastră sunt și vor fi provocări. Sunt forțe care nu doresc să ne vadă împlinind acest obiectiv. Dar împreună, avem puterea de a depăși orice încercare de destabilizare, orice îndoială sau frică. Acum, mai mult ca niciodată, este vital să fim uniți: partide politice, societate civilă, cetățeni de pretutindeni. Este timpul să demonstrăm că Moldova este pregătită, decisă și capabilă să își asume locul care i se cuvine în familia europeană”, a mai declarat Președinta Maia Sandu.

Mai multe detalii și avantaje despre aderarea la UE puteți găsi pe site-ul https://pentru.md/, iar discursul Președintei din cadrul conferinței de presă este aici.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările