ialovenionline
310851938 433356372260943 7002803739423922313 nCaptură foto, Facebook/Ialoveni-orașul Soarelui

Maia Sandu, la Ialoveni: „Sunt o mulțime de consecințe ale acestui război, pe care le resimțim pe propria piele în fiecare zi”

18 octombrie 2022
728 vizualizări

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat astăzi, 18 octombrie 2022, în orașul Ialoveni, la o întrevedere organizată cu locuitorii din Ialoveni. Întâlnirea a avut loc în incinta Casei de Cultură „Andrei Ungureanu”. Președinta a vorbit despre criza energetică, securitatea statului în contextul războiului din Ucraina și eforturile guvernării de a ajuta cetățenii să depășească criza provocată de invazia Rusiei în țara vecină.

Oamenii din sală au adresat mai multe întrebări președintei, care s-au referit la diverse subiecte, precum:

  • Transportul public din Ialoveni, suplinirea rutei de troleibuz Chișinău-Ialoveni cu alte două unități de transport. Maia Sandu a declarat că va discuta acest subiect cu reprezentanții Guvernului.
  • Criza energetică, măsurile întreprinse de Guvern.
  • Reforma teritorial-administrativă. Potrivit Maiei Sandu, în contextul crizelor actuale, este dificil pentru guvernare să se concentreze pe elaborarea unei reforme teritoriale-administrativă reală. „Când vom putea să avem această reformă? Când o să avem un pic mai multă liniște, când n-o să avem aceste crize dramatice, atunci o să putem să avem această reformă care este absolut necesară”, a spus Maia Sandu.
  • Situația satului Cărbuna. Primarul de Cărbuna: „Nu avem drum de ieșire. În perioada de când este președintele raionului Mihail Silistraru, ni s-a alocat bani pentru 2 km de drum, ne-au mai rămas 3 care sunt ai Consiliului și încă 3 care sunt ai Administrației de Stat a Drumurilor. Este o problemă mare pentru localitatea noastră”.
  • Criza energetică și eventuale facilități pentru energia regenerabilă. Locuitor: „Atunci când vrei să îți montezi, ai nevoie de un teanc de acte. Eu știu cum s-a simplificat situația. Eu am făcut, știu ce înseamnă. Dacă statul cumva ar putea măcar 20-30% să ajute…” Maia Sandu: „Eu sunt de acord cu dvs, doar că anul ăsta toți banii statului se duc pe compensații. Discutăm cu donatorii despre programe. O să fie „rabla electronică”, ca să oferim oamenilor să înlocuiască aparatele care consumă multă energie pe aparate care sunt mai econome, la următorul program va fi ceea ce spuneți dvs”.
  • Directoarea Școlii de Arte din Ialoveni, Daniela Bodorin: „Unde este amplasată Școala de Arte – este un moment despre care știe toată lumea, pericolul care se creează în preajma instituției – suntem amplasați în apropierea traseului național și avem nevoie de un semafor, pentru că este pericol”. Maia Sandu: „O să discutăm neapărat despre semafor”.

Amintim că în alegerile prezidențiale, Maia Sandu a obținut peste 80% din voturile locuitorilor raionului Ialoveni.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările