ialovenionline

Guvernare locală

transparenta online ialoveni 2021

Majoritatea primăriilor din raionul Ialoveni nu asigură transparența procesului decizional online

4 martie 2021
1350 vizualizări

În condițiile actuale de pandemie, pentru majoritatea cetățenilor, instrumentele online reprezintă singura posibilitate de a fi la curent cu procesul decizional și gestionarea banilor publici. Astfel, pe parcursul a jumătate de an, în perioada septembrie 2020 – februarie 2021, IaloveniOnline a monitorizat cum cele 25 de primării din raionul Ialoveni asigură transparența procesului decizional în mediul online.

Informația prezentată este elaborată de echipa IaloveniOnline în baza datelor publicate de primării pe paginile web oficiale și în rețele de socializare. Adițional, AO „Centrul pentru Comunicare Internațională și Drepturile Omului” a solicitat tuturor primăriilor de a include asociația obștească în lista părților interesate pentru a fi informate în mod prioritar despre ședințe și proiectele de decizii ale consiliului local, în conformitate cu pct.7 din Hotărârea Guvernului 967/2016 privind mecanismul de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional.

Potrivit rezultatelor obținute, în perioada de monitorizare, doar o primărie din raionul Ialoveni, a încercat să asigure transparența procesului decizional online, publicând proiectele de decizii ale consiliului orășenesc și apoi deciziile aprobate. Cu toate acestea, constatăm că, la publicare, Primăria Ialoveni a radiat din conținutul proiectelor de decizii și al deciziilor aprobate o serie de informații cum ar fi: nume de funcționari responsabili de gestionarea bunurilor publice (inclusiv numele primarului), sume de bani publici alocați, nume de SRL-uri, sumele datoriilor către bugetul orașului anulate, adresa terenurilor publice unde s-au defrișat arbori, etc.

Șapte primării (Bardar, Cigîrleni, Horești, Răzeni, Suruceni, Țipala și Văsieni), publică online sau proiectele de decizii, sau deciziile deja aprobate.

Alte șapte primării publică online doar Ordinea de zi a ședințelor consiliului local – Cărbuna, Costești, Dănceni, Hansca, Mileștii Mici, Ruseștii Noi și Sociteni.

Zece primării nu au publicat în mediul online nimic cu referire la ședințele Consiliilor locale și deciziile luate de acestea: Gangura, Horodca, Malcoci, Molești, Nimoreni, Pojăreni, Puhoi, Ulmu, Văratic, Zîmbreni.

Totodată, nici o primărie din raionul Ialoveni nu a răspuns solicitării AO „Centrul pentru Comunicare Internațională și Drepturile Omului” de a include ONG-ul în listă părților interesate pentru a fi informate în mod prioritar despre ședințe și proiectele de decizii ale consiliului local. În conformitate cu Regulamentul cu privire la procedurile de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional7. Persoana responsabilă de coordonarea procesului de consultare publică pregăteşte o listă generală a părţilor interesate, întocmită la iniţiativa subdiviziunilor autorităţii publice, altor autorităţi publice sau la propunerea părţilor interesate, care vor fi informate prioritar despre procesul decizional al autorităţii în cauză. Lista se actualizează semestrial, inclusiv cu indicarea părţilor interesate (numele şi prenumele cetăţenilor, denumirile asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, altor părţi interesate, informaţia de contact a acestora), care au solicitat în scris informarea despre procesul decizional al autorităţii publice.”

În ceea ce privește administrația publică locală de nivelul II, Consiliul raional Ialoveni asigură integral transparența decizională în mediul online. În perioada de monitorizare, administrația raionului a publicat pe pagina web oficială ordinea de zi a ședințelor, proiectele de decizii, precum și deciziile adoptate.

Mai multe detalii despre situația privind fiecare primărie din raionul Ialoveni, vedeți în documentul anexat sau în imaginile de mai jos.

transparenta online ialoveni 2021 1
transparenta online ialoveni 2021 2

Această activitate a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer în cadrul programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările