ialovenionline
Alina in studentie 1 e1714990591941

Medicul de familie Alina Codreanu: „Noi suntem pilonii de bază ai sistemului medical. Totul începe de la medicul de familie și se termină tot aici”

6 mai 2024
1190 vizualizări

Este mamă a doi copii, soție și medic de familie la Centrul de sănătate Ruseștii Noi, din raionul Ialoveni. Vorbim despre Alina Codreanu, aflată acum în concediu de îngrijire a copilului, cea care s-a văzut în Drept, Criminalistică, Anesteziologie sau Chirurgie, dar a devenit medic de familie. Și nu regretă. Acum e convinsă că e omul potrivit la locul potrivit. Vă invităm să o descoperiți în interviul de mai jos: 

– Ce v-a determinat să alegeți profesia de medic? 

– De fapt, când eram mică, doream să aleg Dreptul, să lucrez în domeniul criminalisticii sau în sistemul Procuraturii. Nu mi-aș fi imaginat să devin medic, chiar dacă mama mea este asistentă medicală. În plus, din cauza unor probleme de sănătate din copilărie, am cunoscut, de mică, mirosul spitalelor, orele petrecute pe holuri, mirosul de medicamente. 

Totul era planificat, îmi alesesem Istoria la bacalaureat, știam că voi merge la Drept. Viața mea a luat o întorsătură la 180 de grade după ce niște prietene de-ale mele (eu fiind în clasa a XII-a) m-au îndemnat să merg la medicină. „Noi te vedem medic, tu trebuie să fii medic”, mi-au spus ele. Mi-au povestit cum e acolo, ce învață, mi-au arătat fotografii și toate aceste discuții au continuat până când am înțeles că sunt cuprinsă de o dragoste față de medicină. Am început să vizionez filme cu medici, să citesc mai mult. Atunci mi-am spus: „Dacă voi intra la buget, voi merge mai departe”. Studiile la contract erau mult prea costisitoare. Am fost admisă la buget. Primii trei ani au fost duri, învățam foarte mult, nopți la rând. Acei ani au fost un fel de armată pentru mine. Eram sigură că voi deveni medic chirurg. 

Alina in studentie 2

– Cum ați ajuns de la chirurgie la medicina de familie?

– În anul al III-lea am început să lucrez ca asistentă medicală, în Secția de chirurgie, apoi în cea de reanimare, din cadrul Spitalului de Urgență. În viața mea aveau loc doar chirurgia și anesteziologia. În anul 2016 mi-am finalizat studiile, m-am căsătorit, dragostea față de medicină creștea tot mai mult și eu mă vedeam medic chirurg, chiar dacă am înțeles că nu e ușor. 

Mama, în schimb, îmi spunea cât de potrivită e specialitatea „Medicină de familie”. Eu nici nu luam în calcul o asemenea idee, dar din nou viața a avut alte planuri pentru mine, când a venit momentul de a fi repartizați de către Minister. Am aflat că sunt însărcinată și totul s-a schimbat. Trebuia să menționăm în lista de repartizare domeniile în care am dori să lucrăm. Eu am scris doar două – oncologia și medicina de familie (cea de-a doua, la insistențele mamei). Am plâns mult că nu am fost selectată la oncologie, nu erau suficiente 2 zecimi. Așa am ajuns în medicina de familie. Credeam că e o meserie plictisitoare, dar s-a dovedit a fi una destul de activă. Fiecare zi e atât de diferită. 

– De ce ați ales să lucrați în sat? 

– După trei ani de rezidențiat în Medicină de familie, fiind studentă la buget, trebuia să lucrez trei ani la locul de muncă selectat de către Minister, după cum era prevăzut în cazul tinerilor care au studiat cu finanțare din contul bugetului de stat. Am ales raionul Ialoveni, întrucât locuiesc acolo, dar am decis să activez la Centrul de sănătate Ruseștii Noi. De multe ori, am spus că, în special pentru oamenii din sate, medicul de familie este persoana din prima linie, care poate să-i ajute în orice situație. Problemele oamenilor din sate sunt multe și, până ca ei să ajungă la centrul de sănătate raional sau la Chișinău… Mi-am spus că eu le voi fi alături. 

Am fost angajată în plină pandemie. Era foarte greu, unii oameni credeau în COVID-19, alții – nu, erau supărați pe sistemul medical. Trăiam un stres continuu, nu puteam nici să dorm, prea multe griji și provocări se adunau. Le-am depășit. 

– Cât de informați vin pacienții la dvs., inclusiv dacă știu despre serviciile medicale gratuite în baza poliței de asigurare medicală? Medicul rămâne a fi prima sursă la care se adresează sau totuși se informează de pe internet? 

– Există câteva categorii – sunt persoane interesate de medicamentele compensate și de serviciile asigurate de stat, de aceea se informează constant; sunt alte persoane care dau crezare tuturor informațiilor de pe internet; sunt și persoane care, deși au citit pe internet sau pe rețele, vin la medic, întreabă, verifică și țin cont de recomandările noastre. Funcția noastră este, în primul rând, să informăm – despre indicații, contraindicații, alimentație, mod de viață, istoric familial etc. Noi suntem cea mai sigură sursă de informare. Suntem prima verigă în interacțiunea cu sistemul medical. Chiar și femeile însărcinate mai întâi merg la medicul de familie, pentru a fi puse la evidență, medicul monitorizează sarcina, elaborează algoritmul de care gravida trebuie să țină cont timp de 9 luni etc.

Medicii de familie rămân a fi pilonii de bază ai sistemului medical. Totul începe de la medicul de familie și se termină tot aici. E vorba de îngrijire continuă asigurată oricărei persoane care necesită asistenţă medicală, indiferent de vârstă, sex, statut social şi afecțiune. 

– Ce vă determină să rămâneți în acest domeniu, să rămâneți în R. Moldova? 

– Am fost cuprinsă, prin anul al VI-lea de facultate, de gândul de a pleca. Dar totuși aici este casa părintească, familia mea, părinții, pacienții mei. În prezent, mă simt bine aici, m-am acomodat, medicina de familie întruchipează tot ce-mi doresc. Da, cred că este loc de mai bine, în special la capitolul salarizare. Persoanele cu studii superioare în spate ar trebui să fie mai apreciate și remunerate mai bine. Unii cred că medicii de familie primesc milioane, nu e așa. E nevoie să lucrezi la 2-3 locuri de muncă, pentru a avea un venit decent, mai ales dacă ai copii. Când se căsătoresc doi medici abia ieșiți de pe băncile facultății, fără ajutorul părinților e aproape imposibil să trăiești. Mă vor înțelege tinerii specialiști.

– Ce calități ar trebui să întrunească un medic de familie, pe lângă cunoștințe în domeniu? 

Să aibă verticalitate, să fie integru și onest, empatic, înțelegător, să exprime emoții. În același timp, să fie echilibrat, un bun psiholog și o persoană care știe să asculte, fără să critice. 

Eu țin minte numele fiecărui pacient, știu fiecare familie, se creează o legătură foarte strânsă între pacienți și medic. Medicul de familie trebuie să cunoască pacientul în toată integritatea sa, să cunoască toate informațiile despre el – de la naștere până la vârsta pe care o are în prezent, să știe despre membrii familiei lui. Când fac vizite la domiciliu și văd pacienții mei că sunt fericiți, îmi dau o doză de bucurie și înțeleg că sunt acolo unde trebuie, că fac bine cuiva. Fac totul cu dragoste și dedicare. 

Noi suntem cei care văd pacienții în diferite circumstanțe și faze ale vieții, e important să știm cum să comunicăm, să ținem cont de etica și deontologia medicală. Aș spune că un medic de familie trebuie să fie bogat în calități, pe care să le activeze la timpul și momentul potrivit.

7) În viziunea dvs., în zilele noastre, să fii medic e o vocație sau o alegere avantajoasă financiar? 

Dacă alegi medicina, trebuie să-ți placă. Dacă îți va plăcea, o să poți să profesezi. Medicina nu e despre bani, e despre vocație, despre a face bine oamenilor, despre iubirea față de oameni, despre a merge cu plăcere la serviciu. Îmi pare rău că sistemul medical continuă să se regăsească printre cele mai corupte domenii în R. Moldova, dar corect este să nu punem toți medicii în aceeași oală. Avem medici buni și devotați în țară. Corupția implică mereu două părți – cel care dă și cel care ia mită. Dacă și cetățenii ar începe să gândească altfel, să acționeze altfel, lucrurile se vor schimba spre bine și vom oferi un exemplu de onestitate generațiilor care vin. 

– Mulțumesc! 

Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), implementat de GIZ Moldova. 

Proiectul „Parteneriate Eficiente pentru Prevenirea Corupției” este implementat de AO „Copiii Ploii”, în parteneriat cu Direcția Generală Asistență Socială și Protecție a Familiei Ialoveni și Centrul Medicilor de Familie din raionul Ialoveni.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările