ialovenionline
muzeul liceului Stefanuca 1

Muzeul din inima Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă”

9 noiembrie 2020
1410 vizualizări

Am găsit necesar să vă comunic, că în această vară au fost efectuate lucrări de reparație a camerei-muzeu din incinta Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă” din Ialoveni, ne scrie profesoara de istorie de la liceu, Tatiana Ungureanu.

Datorită mobilierul nou a fost posibil de a expune documente vechi, prosoape,  broderii, muniții și căști din timpul războiului doi mondial.

Un loc aparte îl ocupă un vârf de suliță din os, o răzuitoare din silex și numeroase fragmente ceramice din pastă fină, toate găsite în apropierea unei fântâni din „Valea Omului” sau „Valea Ulmului”, parte a moșiei Ialoveni.

Este expusă o colecție nouă, formată din cioburi de vase adunate în apropiere locului numit „Brazda lui Lascăr” pe un teren privat plantat cu pomi. Așezarea este inedită. Urme materiale sporadice sunt și dincolo de drum, pe moșia satului Costești.

Specialiștii Muzeului Național de Istorie a Moldovei au stabilit că așezarea a fost populată în secolul III-IV, era noastră ( cultura Sânana de Mureș-Cernjachov). Așezarea a fost populată, probabil, cu o mie de ani mai devreme, deoarece au fost găsite câteva fragmente de vase de lut ce provin din sec IV-III î.e.n ( cultura gotică).

Familia Cherdivară a donat muzeului o fibulă (bold) roman găsită lângă fântâna lui Hariton. Anterior, acolo în vie găsisem, împreună cu elevii, urme ale unei așezări vechi.

Vă așteptăm cu drag la muzeu!

muzeul liceului Stefanuca 8
muzeul liceului Stefanuca 7
muzeul liceului Stefanuca 6
muzeul liceului Stefanuca 4
muzeul liceului Stefanuca 3
muzeul liceului Stefanuca 10
muzeul liceului Stefanuca 2
muzeul liceului Stefanuca 5
muzeul liceului Stefanuca 9

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările