ialovenionline
alegeri locale 2023 poza simbol

Nereguli electorale în raionul Ialoveni, raportate de Promo-LEX. Trei incidente – în Dănceni

5 noiembrie 2023
2142 vizualizări

Misiunea de Observare Promo-LEX a a constatat 659 de semnalări raportate de către observatori, până la 14:00, în întreaga țară. Echipa centrală a MO Promo-LEX a prelucrat cu statut de incident 314 de cazuri.

Potrivit Promo-LEX, numărul incidentelor înregistrate la acest scrutin sunt în creștere față de alegerile anterioare: „Putem să constatăm deja la această oră că avem o creștere sau o pondere mult mai mare a situațiilor de incident raportate comparativ cu scrutinele precedente”, a declarat Nicolae Panfil.

Printre incidentele menționate de Promo-LEX se regăsesc și incidente din raionul Ialoveni:

Secția de Votare 21/17 Dănceni, Ialoveni. La ora 8.15 s-a întrerupt procesul de filmare, camera fiind deconectată, operatorul a argumentat prin faptul că camera filmează doar momentul sigilării și desigilării urnelor de vot. Tot aici un alegător nu a putut fi identificat în baza de date, cetățeanul susține că deține viza de reședință în localitate deja de 4 ani și a putut vota la alegerile anterioare. Președintele BESV a recomandat persoanei să meargă la ASP pentru a obține confirmarea că are viza de reședință în Dănceni. Un alt alegător cu viză de reședință în localitate nu s-a regăsit în lista de alegători, atât în SIAS Alegeri, cât și în listele de bază. Membrii BESV l-au redirecționat către Agenția Servicii Publice pentru a obține un certificat de confirmare a reședinței. Termenul de când alegătorul are viza de reședință în acea localitate nu s-a menționat.

Secția de Votare 21/1 Ialoveni, Ialoveni. Panou pentru afișaj electoral necurățat. Pe acesta se află pliante aparținând circa 5 concurenți.

Secția de Votare 21/5 Ialoveni, Ialoveni. La ora 08.50 în cabina de vot a intrat mama și fiul. Deși femeia părea că nu are careva deficiențe, fiul insista că ea are nevoie de ajutor. În pofida interdicției impuse de președinte, fiul a ajutat-o pe mama să voteze indicând pentru cine anume.

Secția de Votare 21/42 Țipala, Ialoveni. La 09:13 a fost observată votarea nejustificată în grup. Mai exact, doi alegători care nu prezentau semne de necesități speciale sau probleme de vedere au intrat într-o cabină, votând împreună. Membrii BESV nu au reacționat la această situație.

Alte nereguli semnalate de Promo-LEX, vedeți aici.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările