ialovenionline
Declaratie 011

Nouă ONG-uri din domeniul mass-media condamnă acțiunile primarului de Costești de îngrădire abuzivă a accesului jurnaliștilor IaloveniOnline la informații de interes public

29 iunie 2023
615 vizualizări

Nouă organizații neguvernamentale din domeniul mass-media au semnat o declarație comună prin care condamnă tentativa primarului satului Costești, Vasile Borta, de a împiedica accesul jurnaliștilor IaloveniOnline la proiectele de decizii ale Consiliului sătesc și solicită alesului local să respecte obligațiile ce decurg din legislația privind transparența în procesul decizional.

„Aducem la cunoștința primarului s. Costești că Legea privind administrația publică locală[1] și Legea privind transparența în procesul decizional[2] prevăd, în mod expres, atât dreptul cetățenilor și a părților interesate de a avea acces la proiectele de decizii ale Consiliului local și ale Primăriei, cât și obligația imperativă a autorităților de a asigura accesul la aceste date”, se spune în declarația ONG-urilor de media.

Amintim, în acest sens, că primarul satului Costești, Vasile Borta, a refuzat să ofere jurnalistei IaloveniOnline proiectele de decizie a ședinței de mâine a Consiliului sătesc Costești și a dat „indicație” secretarei consiliului să nu ne expedieze niciun proiect, deși Reportera IaloveniOnline a expediat o solicitare de obținere a proiectelor de decizie.

Organizațiile semnatare subliniază inadmisibilitatea tolerării acțiunilor primarului de împiedicare a accesului presei la informațiile de interes public și semnalează că abordările de acest fel reprezintă unul dintre factorii ce stagnează creșterea responsabilității, încrederii și performanței în sectorul public.

ONG-urile semnatare condamnă acțiunile primarului s. Costești de îngrădire abuzivă și nejustificată a accesului jurnaliștilor la informația de interes public și solicită acestuia să abandoneze practicile ce subminează mecanismul de exercitare a controlului asupra activității autorităților publice.

Organizațiile semnatare:

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Asociația Media Guard  

Asociația Presei Electronice 

Asociaţia Presei Independente 

Centrul  „Acces-Info” 

Centrul de Investigații Jurnalistice 

Comitetul pentru Libertatea Presei

RISE Moldova 

[1] Art. 17 alin. (3) lit. b) al Legii privind administrația publică locală„Cetățenii, asociațiile constituite în corespundere cu legea și alte părți interesate au dreptul (…) de a avea acces (…) la proiectele de decizii și la ordinea de zi a ședințelor consiliului local și ale primăriei”;
Articolul 101 alin. (2) al Legii privind administrația publică locală„Proiectele actelor normative ale autorităților administrației publice locale se fac publice, în vederea consultării, cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de ziua aprobării actului. Adoptarea actelor în regim de urgență se efectuează în conformitate cu Legea nr.239-XVI din 13 noiembrie 2008 privind transparența în procesul decizional”;
[2] Art. 6 al Legii privind transparența în procesul decizional„Cetățenii, asociațiile constituite în corespundere cu legea, alte părți interesate au dreptul: a) să participe, în condițiile prezentei legi, la orice etapă a procesului decizional; b) să solicite şi să obțină informații referitoare la procesul decizional, inclusiv să primească proiectele de decizii însoțite de materialele aferente, în condițiile Legii privind accesul la informație”;
Art. 10 al Legii privind transparența în procesul decizionalAutoritatea publică asigură accesul la proiectele de decizii și la materialele aferente acestora prin publicarea obligatorie a lor pe pagina web oficială a autorităţii publice, prin asigurarea accesului la sediul autorității, precum şi prin expediere prin poştă sau prin alte mijloace disponibile, la solicitarea persoanei interesate. Proiectul de decizie şi materialele aferente acestuia se plasează pe pagina web oficială a autorității publice responsabile cel puţin pentru perioada recepționării şi examinării recomandărilor”.

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările