ialovenionline
statie 35 ialoveni

UPDATE// Mai multe rute de transport public din raionul Ialoveni își sistează activitatea

6 februarie 2022
1221 vizualizări

UPDATE: Mai multe primării din raionul Ialoveni au anunțat că pe 7, 8 și 9 februarie nu vor circula rutele de transport public. Este vorba despre localitățile Hansca, Gangura și Dănceni.

Știre inițială:

Unul dintre agenții economici care efectuează curse regulate între capitală și localitățile Ialoveni, Ruseștii Noi și Ulmu anunță că în următoarele trei zile își va suspenda activitatea, participând astfel la o grevă a transportatorilor auto. Este vorba despre Înreprinderea Individuală „Liliana Jumir”.

„I.I. Liliana – Jumir anunță despre suspendarea curselor pe care le deservește: Ruseștii Noi – Chișinău, Ialoveni – Chișinău, Ulmu – Chișinău în perioada 7, 8, 9 februarie alăturându-se la greva republicană a transportatorilor. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create, dar o vedem ca ultima soluție pentru rezolvarea la moment a situației catastrofale din domeniul transporturilor. Revenim începând cu Joi – 10 februarie cu deservirea tuturor curselor”, este anunțul administratorului Veaceslav Plămădeală.

Potrivit reprezentanților Primăriei Ialoveni, în orașul Ialoveni, la necesitate, va fi implicată în efectuarea curselor locale mașina de pe ruta nr. 1. De asemenea, cealaltă companie care efectuează curse Chișinău-Ialoveni, „Velros-Trans”, va activa în regim obișnuit.

Pentru Ruseștii Noi și Ulmu nu mai sunt alți agenți economici care să deservească rutele locale. Astfel, locuitorii celor două sate vor fi nevoiți să prindă un loc în transportul public care tranzitează localitățile.

Menționăm că Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto anunță pentru zilele de 7, 8 și 9 februarie o acțiune de protest față de refuzul autorităților de a majora tariful la călătoriile cu transportul public.

”MIDR nu a reacționat la somația transportatorilor comunicată prin Scrisoarea deschisă din 22 ianuarie 2022, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv- acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor, nu a prezentat calculele reale a mărimii tarifului la serviciile de transport, nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport. Deși MIDR a anunțat că dialogul rămâne calea de găsire a unei soluții agreate de ambele părți, nici o ședință cu transportatorii nu este preconizată”, se menționează în nota APOTA.

Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu o reacție la acest protest și a publicat o captură foto dintr-un grup de transportatori:

Un grup mic de transportatori au început să șantajeze o țară întreagă că vor sista cursele de transport. Colegi, mai jos este mesajul celui care îi reprezintă. Scopul e clar: „… să se revolte pasagerii”. E urât. Îndemn toți transportatorii să nu se lase provocați de astfel de comportamente”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

grup trasnport 1

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările