ialovenionline
simtelFoto: captură ecran simtel-moldova.md

O companie din România se implică în reducerea dependenței energetice a Republicii Moldova

11 iunie 2024
164 vizualizări

Simtel Team S.A., companie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și un jucător important al sectorului energiei regenerabile și al telecomunicațiilor, a raportat o creștere semnificativă pentru energia regenerabilă din Republica Moldova.

În trimestrul I al anului 2024, Grupul Simtel a înregistrat un profit net de 1 milion de euro, în creștere cu 199% față de primul trimestru al anului 2023.

Această performanță se datorează, în principal, diversificării portofoliului de proiecte și expansiunii continue în domeniul energiei regenerabile, inclusiv prin aportul filialei din Republica Moldova.

„Piața de energie regenerabilă din Moldova are un potențial extrem de mare, atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei eoliene. În momentul de față, Republica Moldova este dependentă energetic de țările vecine, ceea ce accentuează încă o dată nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie, precum și a conștientiza din ce în ce mai mult importanța investițiilor în energiile regenerabile. Prin deschiderea filialei din Chișinău, ne dorim să avem o contribuție reală și imediată la tranziția Republicii Moldova spre un viitor sustenabil prin intermediul exeprienței noastre acumulate pe piața din Romania, dar și cea europeană. Ne dorim să reprezentăm un partener de încredere pentru clienții noștri din Republica Moldova, să fim un angajator de top pentru tinerii și talentații specialiști și un promotor activ al sustenabilității în Republica Moldova. Prin proiectele noastre inovăm și aducem tehnologie de vârf pentru a răspunde nevoilor mereu în schimbare”, a declarat Ana Nedea, director de Strategie și Dezvoltare de Business la Simtel, citată de independentnews.ro.

Grupul Simtel este singura companie atât din România, cât și Republica Moldova care oferă companiilor un ecosistem complet integrat de soluții pentru a obține eficiența energetică: de la consultanță, la proiectare, autorizare, construcție, mentenanță, operare, măsurare, control, producție și furnizare de energie.

Filiala SIMTEL din Chişinău a fost înființată în anul 2022. Echipa locală compusă din country manager, sales manager, project manageri şi specialiști tehnici beneficiază de toată expertiza și infrastructura companiei din România.

În prezent, activitatea companiei pe piața din Republica Moldova este axată pe proiectarea, autorizarea, construirea, întreținerea şi operarea centralelor electrice fotovoltaice si a sistemelor de stocare pentru companii din diverse industrii. Materialele utilizate şi componentele sistemelor corespund standardelor europene de calitate şi bunelor practici Simtel.

Oleg Lașco, country manager, a declarat că „până în momentul de față, Simtel Solar a implementat centrale în nouă locații din Republica Moldova, cu o capacitate totală de aproximativ 3 MW”.

„Ne dorim să participăm activ la dezvoltarea sectorului energiei regenerabile în Republica Moldova prin implementarea centralelor conform celor mai înalte standarde europene. De asemenea, prin activitatea noastră, contribuim activ la atingerea obiectivului Moldovei de a ajunge până în anul 2030 la o pondere de 27% a energiei regenerabile”, a spus Oleg Lașco.

Simtel este un grup de companii de inginerie și tehnologie, care activează în domeniile energiei regenerabile, telecomunicațiilor, dezvoltării de platforme software, precum a tehnologiei roboților autonomi. Fondată în 2010, compania este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din 2021, cu simbolul SMTL și deține indicele MSCI din 2023.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările