ialovenionline
208387330 243512024255081 7559991493504349339 n 750x430 1

O elevă din Țipala s-a clasat pe locul 3 la un concurs de eseuri organizat de Parlamentul Republicii Moldova

30 iunie 2021
621 vizualizări

Parlamentul Republicii Moldova a desemnat câștigătorii concursului de eseuri „Activitatea unui deputat în 101 cuvinte”, lansat cu ocazia aniversării a 30 de ani ai Legislativului. Pe locul trei s-a clasat Mădălina Groza, o elevă a Liceului Teoretic din satul Țipala, raionul Ialoveni.

Eseul expediat de Mădălina Groza, 16 ani, elevă a Liceului Teoretic din satul Țipala, raionul Ialoveni:

”Cheia succesului imbatabil a unei țări constă în buna organizare și conlucrare a organelor de stat. Activitatea parlamentară este indispensabilă în prosperarea multilaterală a tuturor ramurilor politice, economice, sociale, culturale. Sub titlul de deputat se ascunde o muncă considerentă, migăloasă, impactul căreia are o importanță categorică. Adoptarea legilor, hotărârilor, asigurarea reglementărilor legislative, aprobarea direcțiilor principale ale politicii interne și externe, inclusiv alte atribuții predefinesc activitatea parlamentară. Indiscutabil, activitatea deputaților urmărește ca scop bunăstarea poporului, pentru care utilizează la maxim toate capacitățile și oportunitățile posibile și temeinice sunt în funcția deputatului omenia și cinstea, ce nu trebuie a fi uitate niciodată”.

Pe locul I s-au clasat trei tineri, care au obținut un punctaj egal. Este vorba despre Bianca Plămădeală – 16 ani, elevă a Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din capitală, Felicia Zaharcu – 16 ani, studentă a Colegiului de Industrie Ușoară din municipiul Bălți și Marina Cobîleanschi –  17 ani, elevă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia. Locul II l-a obținut Grigore Rînja – 17 ani, elev al Liceului Teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, raionul Rezina. Locul III este împărțit de Elena Cebotari – 17 ani, elevă a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din satul Bursuc, raionul Florești și Mădălina Groza –  16 ani, elevă a Liceului Teoretic din satul Țipala, raionul Ialoveni.

Învingătorii sunt invitați la prima ședință plenară a Parlamentului de Legislatura a XI-a, care va fi programată după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, li se va acorda un certificat de învingător, un set de materiale informative și cadouri simbolice cu logo-ul Parlamentului. 

Concursul de eseuri a fost organizat în efortul de a valorifica energia, creativitatea și inițiativa tinerilor din țară. Scopul acestuia este de a promova educația civică în rândul generației tinere. La concurs au putut participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Potrivit regulamentului, mini-eseurile trebuiau să conțină 101 de cuvinte, prin care autorul să descrie activitatea parlamentară.

Pe 23 mai  1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările