ialovenionline
familie ialoveni irlanda 2021Soții Aftenii-Ciubuc

O familie din Ialoveni, stabilită de mult timp în Irlanda, continuă să investească în orașul de baștină

10 ianuarie 2021
796 vizualizări

Reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova au realizat un reportaj foto despre ialovenenii Tatiana Ciubuc și Igor Aftenii, care au un restaurant cu specific italian în Irlanda, recent premiat de TripAdvisor.

Pe Tatiana Ciubuc și Igor Aftenii i-am cunoscut de Crăciunul pe stil vechi, în ianuarie 2020. Cu excepția priveliștii de peste geam, cu străzi și case caracteristice Irlandei, nimic nu trăda că suntem în orășelul Letterkenny din Irlanda.

Foto: Ion Buga/PNUD Moldova. Ianuarie 2020. Orășelul Letterkenny din Irlanda, care a găzduit mulți moldoveni

Casa călduroasă cu miros de sarmale și răcituri în farfurii, discuții în limba română cu rudele la masă — totul era ca în Moldova. Mai ales că frații cu familiile lor, tot în Irlanda stabiliți, au umplut spațiul cu râsete și voie bună.

Familia sa crește găini, umple borș acru, încheagă brânză din lapte cumpărat de la ferma din vecinătate și cumpără vin de casă moldovenesc. Totul e așa ca acasă, în Moldova.

familie ialoveni irlanda 2021 2 1

Tatiana Ciubuc și soțul ei Igor Aftenii împlinesc curând „majoratul străinătății” în Irlanda, acolo unde s-au născut și au crescut cei doi copii și au pus pe picioare o afacere de succes. Deși la mii de kilometri distanță, sunt conectați, real și virtual, de Ialoveni, localitatea de baștină.

Un restaurant italian, „crescut” de moldoveni, în Irlanda

De mai bine de un deceniu, dețin în Irlanda un restaurant cu specific italian, distins recent de platforma internațională „Tripadvisor” la categoria „Alegerea călătorilor”, clasându-se printre primele 10% dintre cele mai recomandate locații din lume. Respectiva distincție a venit în plină pandemie, când ușile li s-au închis ca urmare a măsurilor de restricție, fiind deschise doar angajaților și clienților care își luau comenzile la pachet.

Inițial nu am înțeles ce e cu acel certificat din plicul primit. Nu ne venea să credem. Am fost șocați. Parcă nu facem ceva tare deosebit. Noi doar facem totul cu dragoste pentru că ne place să deservim așa încât oamenii să petreacă timpul frumos și să plece cu amintiri pentru o viață, spune Igor.

Pe lângă Igor și Tatiana, la restaurant mai lucrează șase persoane.

Atunci când și-au reluat activitatea, fiind permisă cu respectarea strictă a măsurilor de protecție, s-au pomenit cu solicitări record de rezervări, fiind nevoiți să le tempereze.

Clienții iubesc mâncarea de la restaurantul nostru pentru că noi facem totul de casă. De exemplu, pastele le pregătim chiar noi. Chiar și oaspeții italieni recunosc că pastele noastre sunt mai bune ca cele italiene”, spune Tatiana.

De șase ori pe an — Irlanda — laloveni — Irlanda

Deși s-au stabilit în Irlanda, vin în Moldova de cel puțin șase ori pe an. Sunt din ce în ce mai implicați în activitățile Asociației de băștinași.

Noi mereu am fost dornici să ne implicăm și am găsit căi de a face acest lucru pentru a-i ajuta pe cei rămași acasă, dar și municipalitatea. Ne-am bucurat mult când a fost creată Asociația băștinașilor plecați din orașul Ialoveni pentru că avem un partener de dialog, împreună cu primăria. Astfel puteam realiza lucruri mai durabile pentru oraș”, spune Igor Aftenii.

Tatiana și Igor au fost primii care au donat pentru prima campanie de crowdfunding lansată în 2016 de Asociația Băștinașilor plecați din orașul Ialoveni.

Am cumpărat un auto-turn care lipsea orașului pentru lucrări la înălțime: curățarea copacilor, instalarea corpurilor de iluminat pe piloni, reparații la înălțime. Familia Aftenii-Ciubuc, prin donația de 1000 euro, a inspirat și pe alți băștinași să contribuie la un oraș mai frumos”, spune Sergiu Armașu, primar de Ialoveni.

Soții Aftenii-Ciubuc au inițiat la rândul lor alte proiecte: au procurat peste 9000 semințe și bulbi de flori pentru amenajarea și înverzirea orașului, au colectat și donat fonduri pentru copiii cu dizabilități și cei din familii nevoiașe.

Implicarea diasporei, susținută prin burse pentru revenire temporară, înfrățiri de localități și tabere pentru copii

Asemenea familiei Aftenii-Ciubuc sunt alte zeci și sute care ar dori să se implice. Pentru a canaliza eforturile acestora, PNUD și Elveția desfășoară trei programe de implicare a băștinașilor.

Unul dintre acestea este programul local de revenire voluntară — Bursa „Cu drag pentru ACASĂ”. Acesta prevede susținerea financiară pentru revenirea temporară a reprezentanților din diasporă în localitățile de baștină pentru a face transfer de bune practici, a aduce noi idei, experiențe și cunoștințe din țările de destinație.

Un alt program stimulează cooperarea între primării, prin înfrățirea dintre localități din străinătate cu cele din Moldova, cu ajutorul migranților.

Familia Aftenii-Ciubuc s-a implicat și în acest proces — cooperarea dintre orașul Ialoveni și orășelul Letterkenny, regiunea Donegal din Irlanda.

familie ialoveni irlanda 2021 9 1
Familia Aftenii-Ciubuc discută cu unul dintre consilierii locali din localitatea de destinație despre înfrățirea cu orașul Ialoveni

Suntem în discuții avansate cu consilierii municipali din Letterkenny privind o cooperare bilaterală cu Ialoveni. L-am invitat pe primarul orașului în vizită de hramul orașului Ialoveni. Pentru irlandezi este important să vină să vadă oamenii și locurile. Totuși, statutul de țară ex-sovietică pune o pecete de neîncredere. Pentru a convinge un străin să coopereze cu localitatea ta de baștină, trebuie să demonstrezi corectitudine chiar tu”, spune Igor Aftenii.

Imediat după ridicarea restricțiilor de călătorie, Igor planifică să reia discuțiile cu municipalitatea din orașul unde sunt stabiliți și primăria Ialoveni.

Cel de-al treilea program este „Tabere cu drag pentru acasă”, care vine să valorifice legăturile emoționale, culturale și de identitate ale copiilor din generația a doua de emigranți cu localitatea de baștină a lor/părinților.

Aceste programe de implicare sunt disponibile diasporei și originarilor din localitățile partenere ale proiectului PNUD-Elveția „Migrație și dezvoltare locală”.

În perioada 2017–2018, de burse pentru a reveni temporar au beneficiat 10 moldoveni originari din opt localități. Două comunități s-au înfrățit cu localități din străinătate, datorită implicării diasporei. Peste 100 de copii au beneficiat de tabere gratuite în localitățile bunicilor.

Text: Tatiana Solonari

Foto Irlanda: Ion Buga/PNUD Moldova


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările