ialovenionline
Gimnaziul Misovca

O școală cu 51 de elevi din raionul Ialoveni urmează să fuzioneze cu alta. Primăria se arată nemulțumită și înaintează propuneri

13 decembrie 2021
1024 vizualizări

Gimnaziul Misovca ar putea fi reorganizat, prin fuziune cu Gimnaziul Gangura. O înștiințare privind începutul procesului de reorganizare a fost expediat de către Consiliul Raional Ialoveni (instituție ce deține calitatea de fondator al gimnaziului) primăriei comunei Gangura. De menționat că proiectul de reorganizare a instituției de învățământ a fost pe ordinea de zi a ultimei ședințe a Consiliului Raional, însă, întrucât unii consilierii au solicitat informații suplimentare, subiectul a fost exclus de pe ordinea de zi.

Potrivit grupului de lucru ce a monitorizat situația gimnaziului, instituția atestă deficit de buget în ultimii ani, acesta fiind în creștere. Astfel, potrivit autorităților, în anul 2018, cu 65 de elevi, Gimnaziul Miscovca a avut un deficit de 306 mii lei, în 2021, cu 55 de elevi, instituția a avut un deficit de peste 1 milion de lei, iar în 2022, cu 51 de elevi, instituția are un deficit de sub 2 milioane de lei, spune Consiliul Raional. În urma reorganizării, bugetul Gimnaziului Misovca va fi redirecționat către Gimnaziul Gangura, instituție care la fel atestă un deficit bugetar în ultimii ani.

Reorganizarea respectivă va oferi Gimnaziului „posibilitatea de a se dezvolta ca insituție, de a oferi elevilor un proces educațional de calitate, și totodată, soluționarea deficitului bugetar pentru ambele instituții”, spun autoritățile raionale. Asta pentru că în prezent, unii elevi fac ore împreună cu elevi din clase mai mari, iar asta scade din calitatea studiului.

Procesul de absorbție urmează a fi realizat după încheierea anului de studii 2021-2022, pentru a putea pregăti transferul elevilor de la Gimnaziul Miscova și a asigura cadrele didactice cu locuri de muncă.

„La nivelul adaptării procesului educațional realizat în Gimnaziul Miscovca la condițiile procesului educațional realizat în Gimnaziul Gangura, procedura de reorganizare este posibilă, având în vedere faptul că statutul Gimnaziului Misovca este de școală cu predare în limba rusă (nu are statut de instituție alolingvă”.

De asemenea, CR Ialoveni se arată dispus să ofere suport Primăriei Gangura pentru asigurarea transportului elevilor din Misovca în localitatea Gangura.

Potrivit șefului Direcției Educație din cadrul Consiliului Raional Ialoveni, Ion Scutaru, în Gimnaziul Misovca sunt angajați 13 profesori. Acestora urmează să li se ofere un post de muncă în instituțiile de învățământ din împrejurime, prioritari fiind profesorii de bază, adică cei care nu se află la pensie.

„Subiectul este unul politizat. Unii spun că demult trebuia să se facă acest pas, alții nu sunt de acord. Bugetul instituției este foarte mic, cheltuielile sunt mari, se produce un deficit foarte mare. Statul achită per elev, în bază de formulă, 14 mii de lei pe an, iar Consiliul Raional suportă cheltuieli pentru a acoperi restul sumei. Astfel, pe lângă banii care îi dă statul, este nevoie de încă circa un milion de lei pentru a acoperi cheltuielile reale”, spune Ion Scutaru. Totodată, dacă e să luăm raportul cheltuieli/elev, atunci pentru un elev din Gimnaziul Misovca se cheltuie aproape 50.000 lei, pe când pentru un elev din alte instituții din raion se cheltuie în mediu 13.500- 14.000 de lei, spre exemplu.

Ion Scutaru mai spune că după reorganizare, elevii vor studia în Gimnaziul din Gangura, în limba română, cu excepția claselor a 7-a, 8-a și a 9-a, cărora li se va asigura studiul în limba rusă, pentru a putea susține examenele de absolvire. De asemenea, Ion Scutaru spune că, până la școală, copiii studiază în grădinița din Gangura, cu predare în limba română.

Primarul de Gangura, însă, se arată nemulțumit de această decizie și, în urma mai multor ședințe cu profesorii, părinții elevilor și consiliul local, propune autorităților raionale găsirea unei soluții de mijloc. Propunerile și solicitările Primăriei Gangura sunt următoarele:

  • Păstrarea Gimnaziului Misovca prin transformarea acestuia în filială a Gimnaziului Gangura. Primarul declară că astfel vor fi economisiți în jur de 350-400 mii lei.
  • Primăria Gangura garantează achitarea plăților pentru apa și evacuarea deșeurilor și suport în amenajarea teritoriului.
  • Contribuția cu 50% a primăriei Gangura la transportul copiilor către Gimnaziul Misovca.

De asemenea, Primăria solicită Consiliului Raional să dea Gimnaziului Misovca statut de instituție alolingvă. La acest subiect, șeful Direcției Educație spune că nu există o cerere suficientă și consistentă pentru ca instituția să fie transformată în instituție cu statut alolingv, întrucât în instituție studiază mai multe naționalități, printre care ruși, ucraineni, bulgari, găgăuzi. „Nu poate să își ia statut de alolingvi, nu au cerere suficientă. Acum ei studiază în limba rusă pentru că e cea mai optimă soluție, ca să îi împace pe toți”.

265186919 4903697879662914 8239337068948814422 n
264747558 4903697909662911 7821224460658251179 n

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările