ialovenionline

Guvernare locală

masini si oameni la data 11 02 1Mașini parcate și în mișcare printre oamenii care stau în rând sub ușile magazinelor

Orașul Ialoveni are nevoie de zone pietonale. Aici poate fi creat un model

28 februarie 2021
1128 vizualizări

Pe parcursul ultimilor ani, mai mulți locuitori din Ialoveni și-au exprimat opinia ca porțiunea de drum din fața blocului din strada Alexandru cel Bun 31 trebuie să fie închisă circulației automobilelor, pentru că pune în pericol securitatea pietonilor. Cu câteva zile în urmă, Asociația de locatari ai acestui bloc a inițiat o petiție online, prin care solicită transformarea acestui drum într-o zonă pietonală. Astfel, locuitorii orașului Ialoveni (și nu numai), sunt rugați să semneze pentru această inițiativă aici.

Menționăm, că o petiție pe această problemă a fost depusă anul trecut în format fizic la Primăria Ialoveni. Petiționarii au primit un răspuns superficial și se pare că autoritățile au uitat de ei.

Petiția depusă la Primăria Ialoveni în luna iulie 2020:

petitia depusa la primarie 1
petitia depusa la primarie 2
petitia depusa la primarie 3

Răspunsul oferit petiționarilor de Primăria Ialoveni, cu data de 11.09.2020:

raspunsul primit la petitie 2020

În luna martie 2020, când din cauza restricțiilor impuse de COVID-19, toate magazinele și băncile țineau clienții afară după ușă și permiteau să intre doar câtorva persoane, în acest spațiu era mereu un haos de nedescris. Oamenii care stăteau cu zecile sub ușile magazinelor erau în permanență împrăștiați de mașinile care circulau peste ei.

Pe la final de martie 2020, după mai multe postări de indignare ale oamenilor pe rețelele de socializare, Primăria Ialoveni a pus niște bariere de metal și a stopat circulația automobilelor.

IMG 20201024 WA0005
Luna octombrie 2020. Accesul mașinilor este blocat și oamenii stau decent în rând la bancă, afară

Din martie până în decembrie 2020 această zonă a fost închisă cu bariere de metal și doar periodic mai intrau camionete care descărcau marfă la unii agenți economici. Toată această perioadă cât a fost închis spațiul respectiv poate fi considerat și ca un experiment. Un experiment care a dovedit că se poate și fără mașini parcate acolo și fără circulație auto peste pietoni.

Din discuțiile cu mai mulți agenți economici, aceștia ne-au declarat că e foarte bine că a fost închisă circulația auto. Oamenii se simt mai în siguranță, circulă în voie și nu trebuie să se teamă mereu că acuș vine o mașină peste ei.

Pentru că nu rare au fost cazurile când au oamenii care ieșeau de pe ușa magazinelor au fost pur și simplu luați pe capota mașinilor. Aici e o zonă intens circulată de pietoni, care intră și ies din magazine, farmacie, bancă, cafenea etc.

Unii argumentează că acolo est trotuar, pe sub periții clădirii, dar acel loc numai trotuar nu poate fi numit. Fiecare agent economic și l-a amenajat cum și-a dorit pe porțiunea lui, cu pavaj diferit, cu țevi de scurgere și alte multe bariere, cu uși periodic deschise și de care trebuie mereu să te ferești pe carosabil. O adevărată cursă cu obstacole.

Pe porțiunea aceasta ar putea fi instalate bănci și coșuri de gunoi și ea va deveni un drum pietonal sigur și prietenos oamenilor și un model de zonă pietonală în orașul Ialoveni.

Ce așteptă autoritățile noastre? Vreun caz tragic? Vreun copil care sare din ușa magazinului să fie strivit sub roțile automobilelor?

Această activitate a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer în cadrul programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările