ialovenionline
comuna gangurasursa: Marcel Bobeica/Facebook

Patru primării din raionul Ialoveni vor implementa abordarea LEADER și vor crea un Grup de Acțiune Locală

20 octombrie 2021
613 vizualizări

10 primării, dintre care patru din raionul Ialoveni, urmează să implementeze abordarea LEADER, prin crearea Grupului de Acțiune Locală „Drumul vechi moldovenesc”. Este vorba despre patru primării din Ialoveni – Puhoi, Gangura, Țipala și Văratic.

Potrivit primarului din Gangura, Marcel Bobeica, inițativa de creare a GAL-ului aparține acestor 10 primării și a agenților economici din localitățile respective:

„Suntem la etapa inițală de formare. Am semnat acordul de constituire, au avut loc sesiuni de instruire. Acum elaborăm strategiile și obiectivele, urmează să definitivăm proiectul pentru toate localitățile, cu necesitățile lor. Am încercat la nivel de raion să creăm un GAL, dar nu toți și-au dat interesul”.

Potrivit primarului, scopul localității pe care o reprezintă este dezvoltarea agenților economici mici, întrucât asta ar însemna crearea noilor locuri de muncă.

„La compartimentul agenți economici mai mărișori stăm bine, dar la cei mici – aici e problema” spune primarul.

Abordarea LEADER – acronim din limba franceză – liaison entre actions de développement de l’économie rurale – ce înseamnă legături între acțiuni pentru dezvoltarea economiei rurale – este o metodă a Uniunii Europene de susținere a dezvoltării rurale la nivel local în scopul revitalizării zonelor rurale și creării locurilor de muncă.

Actorii principali sunt așa-numitele Grupuri de Acțiune Locală (GAL) care reprezintă un parteneriat instituționalizat al reprezentanților sectorului public, civic și antreprenorial. Abordarea LEADER se implementează în Republica Moldova din anul 2016 în colaborare cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și cu suportul oferit de către parteneri de dezvoltare (Uniunea Europeană, Polonia, SUA, Elveția, Marea Britanie, România, Estonia, Republica Cehă și alții).

În R.Moldova există 32 de GAL-uri, în care sunt implicate aproximativ 350 de unități administrativ-teritoriale (35% din zonele rurale) și în jur de 1200 de instituții/organizații locale, inclusiv APL-urile. GAL-urile se află la diferite etape de dezvoltare: unele GAL-uri sunt în proces de creare, altele deja au implementat/implementează proiecte de dezvoltare locală.

Numai în 2020  au fost implementate aprox. 350 de micro-proiecte cu bugetul total de cofinanțare din sursele externe de circa 20.000.000 MDL din sursele EuropeAid, PolishAid. În cadrul acestor finanțări proiectele implementate de GAL-urile sunt supuse unui control de mediu și tehnic pentru asigurarea calității acestora și evitarea aducerii daunelor mediului înconjurător. Un accent deosebit este pus pe dezvoltarea economică (cel puțin 50% din finanțări) a teritoriului GAL  oferite sunt pentru acest domeniu.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările