ialovenionline
Film la Carbuna

Patru scurt-metraje filmate în satul Cărbuna vor fi prezentate la cinematograful Odeon

12 iulie 2023
878 vizualizări

Patru scurt-metraje filmate în satul Cărbuna, raionul Ialoveni, vor fi prezentate la cinematograful ODEON, în cadrul unui eveniment cinematografic, „Săbiile Destinului – Cronici dintr-o Eră Îndepărtată”, ce își propune să aducă în prim-plan istoria Moldovei. Filmele vor fi rulate sâmbătă, 15 iulie, ora 17:00. Biletul de intrare costă 70 de lei.

Cele 4 filme de scurt-metraj au fost filmate de către tinerii din satul Cărbuna, raionul Ialoveni prin Panoptikon Studios – un studio cinematografic fondat și dezvoltat de un grup de tineri talentați, studio ce activează de 5 ani și al cărui scop este dezvoltarea socială prin film, spun organizatorii. Acesta este un proiect desfășurat sub egida AO Clubul Tinerilor pentru Antreprenoriat Social, fondatoarea asociației fiind Rima Pusic – o tânără locuitoare din s. Cărbuna. Toate filmele au fost filmate cu ajutorul proiectelor și granturilor primite din partea Statelor Unite ale Americii.

  1. Zeița de Cărbuna: Renașterea Moldovei” este un film documentar ce ne oferă o incursiune în cultura și tradițiile locale, accentuând legătura sufletească strânsă a locuitorilor cu mediul. Zeița de Cărbuna – un simbol al puterii și înțelepciunii în această localitate, al renașterii culturale. Filmul reușește să transmită cu succes esența și autenticitatea satului Cărbuna, evidențiind bogăția culturală și spirituală a a vieții rurale, dar și te îndeamnă să explorezi și să descoperi în persoană acest sat desprins din poveste.
  2. The Battle at Widow’s Lake” oferă o privire profundă asupra unui moment important din istoria noastră, bătălia de la Lacul Văduvei. Prin intermediul unei regii artistice și a unui fir narativ captivant , tinerii au reușit să transpună în imagini un eveniment legendar ce a avut loc pe acest tărâm și să reconstituie Legenda întemeierii statului Moldova. Imaginile dramatice și sunetul intens ne duc cu adevărat în acea perioadă tulbure, iar costumele autentice și decorurile bine realizate ne permit să ne simțim ca și cum am fi acolo, în mijlocul bătăliei.
  3. „Purim” – un film de scurt metraj deosebit ce evidențiază povestea frumoasei Esther, care prin curajul și inteligența ei reușește să-l convingă pe rege să oprească un masacru. Lupta dintre bine și rău este o lecție de curaj, sacrificiu și credință, pe care fiecare dintre noi ar trebui să o învețe.
  4. „Going Home” este un proiect special menit să evidențieze dragostea față de neam, istorie, cultură și valori a unui bărbat cu rădăcini basarabene, care din cauza soartei vitrege și a destinului tragic al anilor 50 a fost nevoit să-și părăsească țara în căutarea unei viețe mai bune. Ajuns la maturitate, acesta se întoarce în țară și privește cu nostalgie trecutul și prezentul patriei.

355029512 107264805744114 789410195252587877 n

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările