ialovenionline
Scoala de Arte Ialoveni IaloveniOnline

Pe lângă trecerea pietonală supraînălțată, la Școala de Arte din Ialoveni va fi instalat și un semafor cu buton

25 mai 2023
440 vizualizări

Pe lângă trecerea de pietoni supraînălțată, montată la Școala de Arte din Ialoveni, până la sfârșitul acestei săptămâni va fi instalat un semafor pietonal, cu buton. Despre aceasta a anunțat primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, pe rețelele de socializare. Informația a fost confirmată și de Administrația de Stat a Drumurilor, în gestiunea căreia se află drumul G71. Conform responsabililor din cadrul ASD, costul semaforului va fi de circa 340 de mii de lei.

Recent, la trecerea de pietoni de la Școala de Arte a fost montată o trecere de pietoni supraînălțată. Este vorba despre o directivă a conducerii ASD, conform căreia, toate trecerile de pietoni din preajma instituțiilor de învățământ, de pe traseele gestionate de ASD, să fie supraînălțate.

Totuși, la trecerea de pietoni de la Școala de Arte va fi implementată o măsură suplimentară: semafor pietonal cu buton.

Întrebați dacă două măsuri de securizare a traficului, precum este trecerea supraînălțată și semaforul pietonal, nu este prea mult pentru o singură trecere de pietoni, directorul și directorul adjunct al ASD ne-au spus:

Nu, nu. Ba mai mult, trebuie și îngrădire până la trecere, ca să fie ghidați pietonii strict la trecerea de pietoni”, ne-a spus Sergiu Bejan, director interimar ASD.

„N-aș spune că este prea mult, dacă să luăm în calcul siguranța pietonilor si mai ales a copiilor, pentru că este vorba de o instituție de învățământ, considerăm că  o prioritate mai mare o au copiii.  Sa presupunem că s-a defectat semaforul sau nu este energie electrica, avem o siguranță suplimentară – trecerea supraînălțată.

G71 este un traseu cu intensitate foarte mare, circa 15.000 de unitati de transport pe zi. Am avut solicitari de la primar, de la directoarea Școlii de Arte. A fost și un caz tragic – decesul unei fetițe lovită pe trecerea de pietoni. Au fost mai multe momente care ne-au determinat să luăm așa decizii.  

Întelegem că conducatorii auto sunt puțin nesatisfăcuți. Cu părere de rău avem ceea ce avem. Indicatoarele nu prea se respectă, denivelările artificiale duc la alte situații neplăcute: creează zgomot, vibrații și vin plângeri din partea locuitorilor, dar și a școlii. Așa că astea sunt soluțiile pe care le-am văzut noi”, a declarat Vladimir Lupu, director adjunct ASD.

Potrivit responsabililor, semaforul cu buton va fi instalat la trecerea de pietoni de la Școala de Arte până la sfârșitul săptămânii.

„Am apelat la domnul primar să urgentăm conectarea la energia electrica, pentru că este o procedura birocratica. Avem semafoare instalate deja de un an, dar care încă nu sunt conectate la sistemul de energie electrică, e o procedură mai complicată”.

Amintim că, în decembrie 2019, o fetiță, elevă în clasa a 3-a la Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” a fost lovită de un camion în timp ce traversa strada spre Școala de Arte din Ialoveni. Aceasta a decedat pe loc.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările