ialovenionline

Guvernare locală

persoane cu dizabilitati troleibuz

Persoanele cu dizabilități locomotorii din raionul Ialoveni au dreptul la compensanții bănești pentru serviciile de transport

7 aprilie 2021
551 vizualizări

Există și un „Regulament cu privire la modul de stabilire şi de plată a compensaţiei pentru serviciile de transport”, care a fost aprobat la ședința Consiliului raional Ialoveni din 4 martie 2021. Document care reglementează toate aspectele de acordare a acestor compensații.

acordare compensatii transport 1

Sunt explicate noțiunile de:
compensaţie pentru serviciile de transport (în continuare – compensaţie) – plată în bani pentru compensarea cheltuielilor pentru serviciile de transport;
persoană cu dizabilități locomotorii – persoană cu deficiențe ale aparatului locomotor, care, în interacțiune cu diverse obstacole, împiedică/creează dificultăți la deplasarea acesteia, necesitând mijloace ajutătoare tehnice și/sau suportul unei alte persoane, circumstanțe care pot îngrădi participarea ei deplină și eficientă la viața societății în condiții de egalitate cu celelalte persoane.

La categoriile de beneficiari, care au dreptul la compensaţie sunt incluse:
1) persoanele cu dizabilităţi severe;
2) persoanele cu dizabilităţi accentuate;
3) copiii cu dizabilităţi în vârstă de până la 18 ani;
4) persoanele care însoţesc o persoană cu dizabilitate severă sau un copil cu dizabilităţi în vârstă de până la 18 ani;
5) persoanele cu dizabilităţi locomotorii (inclusiv copiii cu dizabilităţi locomotorii în vârstă de până la 18 ani), cetăţeni ai Republicii Moldova sau cetăţeni străini având domiciliul legal în Republica Moldova în condiţiile legii şi se află în evidenţa Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei Ialoveni, de la locul de trai.

MĂRIMEA COMPENSAȚIEI
1. Pentru persoanele cu dizabilități accentuate, mărimea compensației pentru un trimestru (3 luni) în raioane constituie:
69,0 lei începând cu 1 ianuarie 2021;
• 124,5 lei începând cu 1 ianuarie 2022;
•180,0 lei începând cu 1 ianuarie 2023.


2. Pentru persoanele cu dizabilități severe și copiii cu dizabilități în vârstă de până la 18 ani, mărimea compensației pentru un trimestru constituie 360,0 lei, care include și compensația pentru persoanele care le însoțesc pe acestea.
3. Suplimentar la mărimile compensației stabilite la pct. 9-12 din prezentul Regulament, persoanele cu dizabilități locomotorii (inclusiv copiii cu dizabilități locomotorii în vârstă de până la 18 ani) beneficiază, trimestrial, de un supliment în mărime de 200,0 lei.

MODUL DE STABILIRE ŞI DE PLATĂ A COMPENSAŢIEI
9. Compensaţia se achită trimestrial, pentru trimestrul în curs, în prima lună a trimestrului de gestiune.

Toate detaliile despre beneficiari și proceduri le puteți afla din acest regulament:

acordare compensatii transport 2
acordare compensatii transport 3
acordare compensatii transport 4
acordare compensatii transport 4 1
acordare compensatii transport 5

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările