
Peste 50 de cazuri de boala Lyme, înregistrate în R. Moldova. Câte cazuri sunt în Ialoveni
53 de cazuri pozitive la boala Lyme au fost confirmate în întreaga țară, în primele șase luni ale anului curent. Dintre acestea, 10 cazuri au fost confirmate la copii cu vârsta de până la 17 ani.
Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în mun. Chișinău – 25 de cazuri și raionale învecinate capitalei: Strășeni – 14 cazuri, Ialoveni – 6 cazuri și Orhei – 3 cazuri.
Raioanele Ceadîr-Lunga, Cahul, Criuleni, Edineț, Fălești au înregistrat câte un caz.
Boala Lyme este transmisă prin mușcătura de căpușă, care se așează cel mai des în regiunea capului, gâtului, membrelor inferioare și superioare, în regiunea fosei axilare, inghinală, pe abdomen etc. Riscul de infectare crește semnificativ în perioada caldă a anului, când activitatea căpușelor se intensifică.
Pentru a preveni ”mușcătura” de căpușă este necesar:
- a evita mediile în care ele viețuiesc (păduri, zone cu iarbă înaltă etc.), sau a selecta trasee sigure pentru plimbări în aer liber;
- a folosi îmbrăcăminte de culori deschise cu mâneci și pantaloni lungi (pentru a observa căpușele agățate);
- a verifica minuțios periodic și la ieșirea din zonele de risc a prezenței căpușelor agățate pe haine sau corp.
În cazul în care ați constatat că ați fost mușcat de o căpușă sau aceasta este încă atașată pe corp, specialiștii recomandă înlăturarea operativă a acesteia, întrucât riscul de transmitere a bolii scade dacă insecta este depistată rapid și înlăturată corect.
La întoarcerea din natură obligatoriu vom efectua:
- Verificarea hainelor la prezența căpușelor;
- Inspectarea minuțioasă a corpului în fața oglinzii, la copii – îndeosebi a regiunilor cu piele fină (subraț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât și cap);
- Pieptănarea minuțioasă a părului cu un pieptene des;
- Inspectarea animalelor de companie;
- În cazul depistării pe corp a căpușei se vor depune eforturi de înlăturare operativă și inofensivă. La efectuarea procedurilor de înlăturare a căpușei nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, sau aplicarea uleiurilor, ojei etc. Acestea ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului.
Recomandări pentru înlăturarea căpușei:
- Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod 3-5% sau alcool etilic 70%.
- Cu penseta se apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele.
- Locul mușcăturii se spală cu apă curată cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod 3-5%, sau alcool etilic 70%.