ialovenionline
Biserica Malcoci

Preotul Andrei Oistric, după comunicatul Mitropoliei Moldovei: „Nici biserica, nici eu, nu mai aparținem demult acestei Mitropolii”

16 noiembrie 2023
2924 vizualizări

Nici biserica, și nici eu, nu mai aparținem demult acestei Mitropolii, care este parte a Patriarhiei Moscovei”. Asta spune parohul bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Malcoci, r. Ialoveni, care consideră „nule” eliberarea din funcție și oprirea din slujirea celor sfinte, de către Mitropolia Moldovei, a celor cinci preoți trecuți sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei.

„Au aruncat praf în ochi, să facă tulburare”, mai spune preotul din Malcoci despre comunicatul Mitropoliei Moldovei, prin care s-a anunțat oprirea din a oficia cele sfinte pe cei cinci preoți trecuți la Mitropolia Basarabiei. Andrei Oistric declară că biserica din Malcoci aparține satului, din punct de vedere juridic, și că aceasta nu depinde de Mitropolia Moldovei.

„Este cum ar fi: merg la cineva în ograda și zic: mătura asta nu e a ta…dar a mea…pentru că a făcut-o cândva prietenul meu și ți-a dat-o ți-e…dar eu vreau sa fie a mea….

Și da… minciuni, nici o data nu am depus vreun jurământ de loialitate Bisericii Ruse. Eu am slujit și slujesc doar lui Dumnezeu și oamenilor, dar nu lor. Pur și simplu îi doare că Decanul Academiei, care a fost 25 de ani, a plecat de la ei și biserica de la Malcoci nu le vor mai plăti taxe”, mai spune Andrei Oistric, care a fost până nu demult decan al Facultății de Teologie Pastorală la Academia de Teologie Ortodoxă.

De asemenea, preotul și-a cerut iertare de la credincioși dacă au fost scandalizați de învinuirile aduse la adresa sa: „Atât timp cât vrea satul… rămân smerit preotul satului! Nu credeți toate minciunile. Pace, Dragoste creștinească și gânduri bune vă doresc”!

Amintim că, recent, cinci preoți au părăsit rândurile Bisericii subordonate Patriarhiei Rusiei și au trecut la Mitropolia Basarabiei. La scurt timp, Mitropolia Moldovei a venit cu un comunicat de presă, prin care a anunțat că, pentru nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare, dar și pentru încălcarea jurământului depus la hirotonie, cei cinci sunt eliberați din funcția de paroh și opriți de a oficia cele sfinte, începând cu data de 14 noiembrie 2023.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările