ialovenionline
lemne

Prețul lemnului de foc este practic același ca și anul trecut 

21 septembrie 2024
731 vizualizări

Prețul pentru lemnul moale, în acest sezon, variază între 570 și 590 de lei pentru un metru ster, iar lemnul tare va costa în medie 1200 de lei. Declarația a fost făcută de ministrul Mediului, în discuție cu jurnaliștii.

Anul trecut, speciile tari de lemn de foc s-au vândut la prețuri cuprinse între 750 și 1250 de lei pentru un metru ster, iar speciile moi de lemne cu 370-750 de lei pentru un metru ster.

Potrivit lui Sergiu Lazarencu, actualmente, statul deține 125000 de metri steri de lemn, stoc suficient pentru perioada rece a anului. Totodată, a declarat ministrul, respectivele stocuri urmează să fie suplinite pentru trimestrul IV. 

Drept răspuns la o solicitare de informație făcută de IaloveniOnline prin intermediul platformei VreauInfo, Agenția “Moldsilva” informează că pe parcursul ultimilor trei ani, în limitele teritoriale ale raionului Ialoveni, a fost recoltat un volum de 60772 metri steri de lemn de foc.

raspuns molsilva

Reîmpădurirea, o activitate continuă în teritoriul raionului Ialoveni

De asemenea Moldsilva mai menționează că recoltarea volumelor respective n-a afectat starea fondului forestier naţional, deoarece suprafeţele parcurse cu tăieri de produse principale au fost cuprinse în întregime cu lucrări de regenerare a pădurilor. 

În fondul forestier aflat în limitele raionului Ialoveni, pe parcusrul ultimilor trei ani, au fost făcute lucrări de regenerare pe o suprafață de 142 de hectare de teren proprietate a statului și pe o suprafață de 266 ha de terenuri ale administrațiilor publice locale, în cadrul Programului național de extindere și reabilitare a pădurilor.

În limita hotarelor teritorial-administrative ale raionului Ialoveni, fondul forestier proprietate a statului aflat în grija Agenției “Moldsilva” ocupă o suprafață totală de 9220 ha, gestionate de cinci entități silvice din subordine.

Lemnul de foc este o sursă importantă de energie pentru populație

Deficitul resurselor energetice pe teritoriul Republicii Moldova este un factor limitativ în diversificarea activităţilor economice şi de consum ale gospodăriilor casnice. Totodată, consumul şi utilizarea surselor energetice pe gospodării individuale constituie un indicator al nivelului de trai al populaţiei. 

Datele unor studii citate de Moldsilva relevă că în calitate de combustibil în gospodăriile casnice se utilizează cel mai mult gazul (inclusiv în butelii) şi lemnul de foc, mai puţin alte surse energetice. Astfel, potrivit datelor studiilor respective, circa 85% din populaţie cel mai des pentru pregătirea hranei utilizează gazul, 38% – lemnul de foc şi 21,5% – resturi vegetale (floarea-soarelui, porumb etc.). La încălzirea locuinţelor cel mai des este utilizat lemnul de foc – 72%, urmând cărbunele – 31% şi gazul – 26%. Pentru încălzirea apei, circa 52% utilizează lemnul în acest scop, 49% – gazul şi 19,7% – resturile vegetale, fiecare a zecea gospodărie (11%) – cărbune, iar 14% – electricitate.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările