ialovenionline
9561d2b3 1743 4c2b 8809 60975b22ac6c

Primarul de Molești îndeamnă localnicii să limiteze consumul de apă: Este pericol să nu avem apă nici de băut

20 iulie 2023
490 vizualizări

Temperaturile neobișnuit de ridicate din ultimii ani şi lipsa precipitațiilor pe timp de vară pot genera o adevărată criză de apă în multe zone din Europa, inclusiv, în Republica Moldova. Deși în țara noastră încă nu avem o avertizare de secetă hidrologică, unii primari vin deja cu îndemnuri privind utilizarea rațională a apei, pentru a preveni aplicarea unor măsuri de restricționare a consumului de apă.

Cu un astfel de îndemn a venit primarul satului Molești, Mihail Catan, pentru locuitorii satului pe care îl conduce.

În legătură cu temperaturile înalte din ultimele zile, dar și din zilele care urmează, este un foarte mare deficit de resurse de ape subterane. Este vorba de fântânile de suprafață, lacuri de acumulare, iazuri și nu numai. Vă rog să limitați la maxim udatul prin grădini cu apa de la toate fântânile arteziene. Pompele lucrează astăzi practic în regim de 24/24. Anii trecuți am avut aceeași problemă, dar ați înțeles și ați limitat consumul, și cred că veți face la fel și anul acesta, pentru ca să nu ajungem la oprirea sau limitarea furnizării apei potabile”, este mesajul primarului către moleșteni.

Ce ține de apa de la fântânile care se află la porțile oamenilor, edilul îndeamnă oamenii să se consulte cu vecinii: „Dacă cineva pompează apa, ceilalți rămân fără apă”.

„Eu înțeleg tot, înțeleg că afară e cald, se usucă tot, dar asta nu înseamnă că trebuie să epuizăm la maxim rezervele de apă, căci este pericol să nu avem apă nici de băut, dacă nu respectăm aceste cerințe simple pentru toți.

Cei care se află în jurul iazurilor, vă rog să vă limitați la irigații. Lipsa precipitațiilor duce la secarea vizibilă a bazinelor acvatice”, mai spune Mihail Catan.

De asemenea, o altă atenționare din partea primarului de Molești ține de pericolul de incendiu de vegetație. Mihail Catan sugerează oamenilor să fie atenți la focurile în spații deschise.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările