ialovenionline

Guvernare locală

Screenshot 2022 04 29T101556.706

Programul DAR 1+3: Trei proiecte din raionul Ialoveni au fost selectate pentru finanțare nerambursabilă

29 aprilie 2022
914 vizualizări

41 de autorități publice locale, dintre care trei sunt din raionul Ialoveni, vor beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3”, pentru implementarea proiectelor la nivel local. Cele trei primării din raionul Ialoveni care au reușit să fie selectate în cadrul Programului sunt Primăria Cărbuna, Primăria Ruseștii Noi și Primăria Ialoveni,

Astfelm cu finanțare oferită în cadrul Programului, în satul Cărbuna va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice cu o capacitate de 30 kw. În satul Ruseștii Noi va fi implementat proiectul ,,Implicare pentru bunăstare în com. Ruseștii Noi prin îmbunătățirea calității drumurilor locale  cu implicarea băștinașilor aflați la muncă peste hotare sau reîntorși din diasporă”. În orașul Ialoveni vor fi reabilitate căile pietonale de pe str. Ștefan cel Mare, către sediile instituțiilor publice Școala de Artă, Biblioteca Publică Raională, Galeria Colecțiilor P. Costin, Biserica sf. Parascheva, grădinița Lăstăraș, fiind asigurat astfel accesul sigur al persoanelor cu dizabilități către aceste instituții.

Programul „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3” urmărește consolidarea cooperării dintre Guvern, administrația publică locală, diaspora, cetățenii reveniți în țară și partenerii de dezvoltare, oferind autorităților publice locale posibilitatea de a implementa proiecte conform necesităților la nivel local, identificate în comun cu cetățenii din țară și cei stabiliți peste hotare. De asemenea, Programul are drept obiectiv mobilizarea potențialului uman și financiar al diasporei pentru dezvoltarea socio-economică locală a Republicii Moldova. 

Contribuția Guvernului pentru implementarea proiectelor din anul curent constituie 10 milioane lei. Proiectele urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2022. Programul se află la cea de-a III-a ediție, iar până acum 63 de proiecte au fost realizate cu succes în diferite localități ale țării.   

LISTA PROIECTELOR CÂȘTIGĂTOARE ÎN CADRUL PROGRAMULUI “DIASPORA ACASĂ REUȘEȘTE ,,DAR 1+3”, ediția 2022:

 1. Primăria s. Văleni, r-nul Cahul ,,SOS – salvăm țărâna – reparația drumului de acces către producătorii agricoli din s. Văleni”
 2. Primăria s. Buțeni, r-nul Hîncești ,,Cea mai bună apă este apa de la baștina mea”
 3. Primăria s. Tîrnova, r-nul Edineț ,,Îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural prin iluminarea totală a satului Tîrnova r-nul Edineț”
 4. Primăria s. Cotiujenii Mari, r-nul Șoldănești ,,Ne reintegrăm acasă prin fapte”
 5. Primăria s. Geamăna, r-nul Anenii Noi ,,Repararea și marcarea drumului cu destinație agroturistică de pe Șleahul Bibeilor cu implicarea diasporei pentru dezvoltarea economică locală a s. Geamăna”
 6. Primăria s. Cărbuna, r-nul Ialoveni ,,Amenajarea unui parc cu panouri fotovoltaice cu o capacitate de 30 kw în s. Cărbuna, r-nul Ialoveni”
 7. Primăria s. Chiștelnița, r-nul Telenești ,,Renovarea sălii mari a casei de cultură din s. Chiștelnița”
 8. Primăria s. Taraclia, r-nul Căușeni „Taraclienii pentru un sat iluminat”
 9. Primăria com. Sărata Veche, r-nul Fălești „Casa de cultură – sălaș al scânteii de suflet”
 10.  Primăria com. Dumbrăvița, r-nul Sîngerei „Reabilitarea iluminatului stradal din com. Dumbrăvița, r-nul Sîngerei (localitățile Dumbrăvița, Valea-lui-Vlad și Bocancea Schit)”
 11.  Primăria or. Leova, r-nul Leova, „DIASPORA PENTRU LEOVA. Servicii moderne de salubrizare pentru comunitatea ta”
 12.  Primăria or. Dondușeni, r-nul Dondușeni „Reabilitarea parcului central al or. Dondușeni (faza a III)”
 13.  Primăria s. Ciuciuleni, r-nul Hîncești „Lucrări de extindere a rețelelor centralizate de aprovizionare cu apă în s. Ciuciuleni, r-nul Hîncești
 14.  Primăria s. Copceac, UTA Găgăuzia „Planificarea comună și construcția unui teren de minifotbal în s. Copceac”
 15.  Primăria or. Cimișlia, r-nul Cimișlia „Amenajarea scuarului Zona tinerilor din or. Cimișlia„
 16.  Primăria s. Bădragii Noi, r-nul Edineț „Parcul recunoștinței”
 17.  Primăria s. Cimișeni, r-nul Criuleni „Energie verde – un pas pentru instituțiile educaționale din s. Cimișeni,,
 18.  Primăria s. Telița r-nul Anenii Noi „Apă bună pentru părinți. Diaspora ajută la modernizarea serviciului public de alimentare cu apă și construcția unui sistem fotovoltaic pentru securizarea sanitară a populației și reducerea cheltuielilor de livrare a apei pentru a menține un tarif social la apa potabilă din s. Telița”
 19.  Primăria s. Logănești, r-nul Hîncești „Modernizarea parcului „La Popas” prin implicarea comună”
 20.  Primăria or. Strășeni, r-nul Strășeni „Revitalizarea parcului Ștefan cel Mare prin renovarea monumentelor istorice și amenajarea zonei creative”
 21. Primăria s. Chetrosu, r-nul Anenii Noi, ,,Procurarea echipamentului pentru dezvoltarea serviciilor comunale cu implicarea băștinașilor din s. Chetrosu”
 22. Primăria com. Pepeni, r-nul Sîngerei, ,,Modernizarea aspectului localității prin reparația și amenajarea scuarului Casei de Cultură Nicolae Glib din com. Pepeni”
 23. Primăria or. Drochia,  r-nul Drochia, ,,Băștinașii drochineni pentru securitatea urbană a orașului Drochia”
 24. Primăria com. Băcioi, mun. Chișinău, ,,Un mediu protejat prin consum sustenabil al resurselor regenerabile”
 25. Primăria or. Ungheni, r-nul Ungheni, ,,Sportul unește unghenenii/SPUN”
 26. Primăria s. Izbiște, r-nul Criuleni, ,,Mobilizare comunitară pentru o localitate salubră”
 27. Primăria s. Dubăsarii Vechi, r-nul Criuleni, ,,Reparația acoperișului sălii festive a Centrului de Cultură și Agrement din s. Dubăsarii Vechi”
 28. Primăria com. Ruseștii Noi, r-nul Ialoveni, ,,Implicare pentru bunăstare în com. Ruseștii Noi prin îmbunătățirea calității drumurilor locale  cu implicarea băștinașilor aflați la muncă peste hotare sau reîntorși din diasporă”
 29. Primăria s. Ciutești, r-nul Nisporeni, ,,Să fie lumină pe străzile Ciuteștilor”
 30. Primăria com. Albota de Sus, r-nul Taraclia, ,,Implicarea diasporei în îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii de sport și fotbal mare în comuna Albota de Sus”
 31. Primăria mun. Ciadîr Lunga, UTA Găgăuzia, ,,Crearea condițiilor pentru activități de agrement și îmbunătățirea infrastructurii sociale”
 32. Primăria s. Sîngereii Noi, r-nul Sîngerei, ,,Diaspora aduce lumina”
 33. Primăria s. Ecaterinovca, r-nul Cimișlia, ,,Achiziționarea unui tractor multifuncțional (dotat cu echipament special) pentru sate curate și amenajate”
 34. Primăria or. Ialoveni, r-nul Ialoveni, ,,Reabilitarea căilor pietonale de pe str. Ștefan cel Mare, către sediile instituțiilor publice Școala de Artă, Biblioteca Publică Raională, Galeria Colecțiilor P. Costin, Biserica sf. Parascheva, grădinița Lăstăraș asigurând acces sigur al persoanelor cu dezabilități către aceste instituții”
 35. Primăria s. Cobîlea, r-nul Șoldănești, ,,Cobîlea – sat inteligent și salubru prin procurarea unui tractor multifuncțional cu implicarea băștinașilor din localitate”
 36. Primăria s. Corjeuți, r-nul Briceni, ,,Un parc multifuncțional pentru Corjeuți”
 37. Primăria or. Ștefan Vodă, r-nul Ștefan Vodă, ,,Crearea zonei de agrement ca platformă de comunicare și interacțiune pe str. S. Lazo din orașul Ștefan Vodă”
 38. Primăria s. Satul Nou, r-nul Cimișlia, ,Un tractor multifuncțional pentru un sat amenajat și un mediu curat”
 39. Primăria com. Ivancea, r-nul Orhei, ,,Amenajarea scuarului cu scenă de vară din satul Brănești, com. Ivancea, raionul Orhei”
 40. Primăria com. Bilicenii Vechi, r-nul Sîngerei, ,,Comunitatea Bilicenii Vechi – o comunitate incluzivă pentru toți”
 41. Primăria s. Gradiște, r-nul Cimișlia, ,,Construcția trotuarului pe străzile locale din s. Gradiște”

Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările