ialovenionline
428598367 1156265599029727 3891238203382410839 nfoto: Consiliul Raional Ialoveni

Raionul Ialoveni – locul III la Cea mai bună prezentare a destinației turistice

21 februarie 2024
476 vizualizări

Raionul Ialoveni s-a clasat pe locul III la Festivalul-concurs „Brâul Moldovei”, la categoria „Cea mai complexă prezentare a destinației turistice”. Festivalul a fost organizat în cadrul Expoziției Internaționale „Tourism&Travel Expo”, de către organizat de Ministerul Culturii, Oficiul Național al Turismului și C.I.E. Moldexpo. 

În competiția pentru cea mai bună prezentare s-au înscris participanți din 13 raioane, care au excelat în prezentarea ofertelor și a tradițiilor populare locale. Standurile acestora au fost amenajate în stilul specific regiunii de unde vin și pe care o reprezintă. De asemenea, pretendenții au demonstrat portul național în cadrul unui defileu special, iar unul din cele mai importante elemente ale concursului a fost dansul brâului, interpretat, conform tradiției, doar de bărbați. În concurs au participat consiliile raionale Сahul, Călărași, Criuleni, Glodeni, Drochia, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Strășeni, Ștefan- Vodă, Ungheni, Râșcani și UTA Găgăuzia. 

Printre participanții din raionul Ialoveni s-au numărat: Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie „Anatol Candu”, Galeria colecțiilor „Petru Costin”, Vinăria „Poiana” din Ulmu, Asociația „Șezătoarea-Ciocârlia”, Fabrica de ciocolată „Rifero”, CVC Mileștii Mici, Brutăria „Înmulțirea pâinilor” din satul Ulmu, „Regina Naturii” SRL din Costești, „Art-ProEco” SRL, „Casa rurală „Doina și Ion” Mileștii Mici, „Nuferi și Lalele” Bardar, A.O „Project Casa Mare” Cărbuna. În cadrul programului artistic au evoluat Ansamblul „Răzeșii” din comuna Răzeni și Ansamblul „Haiducii” de la Casa raională de cultură „Andrei Ungureanu”.

428491447 1156265629029724 8003245474534966558 n 1

În baza evaluării juriului au fost acordate următoarele premii:

Cea mai complexă prezentare a destinației turistice:

Locul I – raionul Cahul

Locul II – raionul Strășeni

Locul III – raionul Ialoveni

Cea mai reușită prezentare a ogrăzii  

Locul I – raionul Criuleni

Locul II  – raionul Nisporeni

Locul III -raionul Drochia

Cea mai reprezentativă prestație la defileul portului regional și la Dansul Brâului”

Locul I – raionul Ștefan Vodă

Locul II – UTA Găgăuzia

Locul III – raionul Ungheni

428452222 1156265725696381 3979862631961724892 n

Potrivit lui Valentin Ceban, director interimar al Oficiului Național al Turismului, Festivalul-concurs are scopul de a valorifica potențialul turistic rural și de a promova imaginea Republicii Moldova ca destinație turistică, iar aceasta reprezintă, de cele mai dese ori, o oportunitate pentru dezvoltarea comunităților locale:

„Printre obiectivele de bază ale concursului sunt: stimularea comunităților locale în dezvoltarea turismului rural; promovarea şi valorificarea istoriei, a folclorului, a tradițiilor și obiceiurilor poporului moldovenesc şi ale etniilor conlocuitoare; atragerea turiștilor din țară şi de peste hotare la acțiunile culturale organizate în teritoriu şi la obiectivele turistice din spațiul rural; promovarea destinațiilor turistice şi a imaginii Republicii Moldova, inclusiv peste hotare; asigurarea conexiunii şi extensiunii dintre potenţialul cultural şi serviciile turistice ale Republicii Moldova”.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

91 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările