ialovenionline
poza IaloveniOnline big logo

Refuzul fostului primar de Costești de a oferi informații reporterei IaloveniOnline – în raportul Departamentului de Stat al SUA

2 mai 2024
388 vizualizări

Îngrădirea accesului la informații pentru reporterul IaloveniOnline de către fostul primar de Costești, Vasile Bortă, a ajuns în atenția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Cazul din luna iunie a anului trecut, în care fostul primar a refuzat insistent să ofere jurnaliștilor informații de interes public, a fost inclus în Raportul de țară privind situația drepturilor omului în Republica Moldova pentru anul 2023, raport elaborat de Departamentul de Stat al SUA.

O serie de constatări legate de respectarea libertăților civile, inclusiv ale presei, au fost remarcate de Departamentul de Stat al SUA. În raport sunt trecute cazuri de hărțuire și intimidare a jurnaliștilor, cazuri de cenzură și restricționare de conținut. De asemenea, în raport se vorbește despre obstacolele presei puse în calea accesului la informații, fiind relatat cazul IaloveniOnline: 

„Reporterii portalului local IaloveniOnline au încercat, fără succes, să obțină copii ale proiectelor de decizii care urmau să fie aprobate în ședința din 30 iunie a consiliului sătesc Costești. Solicitările lor au fost respinse de autoritățile locale, iar primarul Costeștiului, Vasile Borta, a declarat ulterior că nu le va oferi jurnaliștilor niciun document pentru că nu știe care este scopul lor. Mai multe organizații mass-media, inclusiv Centrul Independent de Jurnalism, au emis o declarație comună prin care îndeamnă aleșii locali să respecte legea care impune ca proiectele de hotărâre să fie publicate în prealabil”, se spune în Raport. 

Captura de ecran din 2024 05 02 la 12.47.53

Anual, Departamentul de Stat al SUA elaborează un Raport de țară, ce include principalele constatări legate de respectarea drepturilor omului în diferite state.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările