ialovenionline
Captura de ecran din 2023 05 03 la 09.39.34foto: zdg.md

Republica Moldova a mai urcat 12 poziții în Indexul Libertății Presei

3 mai 2023
317 vizualizări

Republica Moldova a făcut un nou salt spectaculos în raportul anual al libertății presei, elaborat de Reporteri Fără Frontiere (RSF), ajungând între primele 30 de țări din lume. În noul index, publicat la 3 mai, R. Moldova figurează pe locul 28 din 180 de țări din clasament, între Australia și Austria.

În 2021, Moldova se afla în clasamentul RSF tocmai pe locul 89, după Haiti sau Lesotho. Marele salt l-a făcut peste un an, în 2022, când era deja în index pe locul 40. În ultimul an, Republica Moldova a urcat alte 12 trepte.

România a urcat trei poziții, clasându-se pe locul 53, iar Ucraina a urcat 27 de poziții, fiind a 79-a în clasament, scrie Europa Liberă.

În ciuda scorului strălucit al Moldovei din 2023, RSF notează că „presa din Moldova este divizată în tabere pro-ruse și pro-occidentale” și că „oligarhii și liderii politici influențează puternic pozițiile ei editoriale”.

Se mai menționează că „imperiul media” construit de Vlad Plahotniuc și-a pierdut influența, fiind întrecut de companii apropiate socialiștilor, iar mai recent lui Ilan Șor. Sunt menționate ca televiziuni „în mâinile liderilor politici”: TV6, NTV Moldova, Prime TV.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările