ialovenionline
hsh 1719385450hjy2iyb

Rezultate BAC: Rata de promovare a examenului național de bacalaureat este în creștere în raport cu anul trecut

27 iunie 2024
268 vizualizări

Începând de astăzi, elevii pot afla rezultatele la examenele de bacalaureat pe platforma web, numită bac.edu.md. Rata de promovare a examenului național de bacalaureat este în creștere în raport cu anul trecut. Potrivit datelor preliminare, publicate astăzi de Ministerul Educației și Cercetării, 10.170 de candidați au promovat bacul, ceea ce constituie 89,83%, în creștere cu apropae 2% în comparație cu sesiunea desfășurată în anul 2023.


Potrivit Ministerului Educației și Cercetării 47 de absolvenți au obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, conform rezultatelor preliminare ale sesiunii de bază. Acești absolvenți sunt din raioanele/municipiile: Bălți, Chișinău, Edineț, Soroca, Strășeni, Ștefan Vodă, Ungheni.

Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este de 3341 (sau 18,50% din numărul candidaților), comparativ cu 3372 (sau 18,33% din numărul candidaților) în 2023, iar 860 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9 (sau 4,76% din numărul candidaților), în comparație cu 897 (sau 4,87% din numărul candidaților) în 2023.

În total, au promovat examenul național de bacalaureat în sesiunea de bază, până la desfășurarea contestațiilor, 12526 de candidați, ceea ce constituie 69,38% din numărul total de candidați admiși în sesiune, comparativ cu 68,31% la aceeași etapă în sesiunea 2023.

MEC precizează că în sesiunea de bacalaureat din anul curent 3 candidați au fost eliminați din examen pentru fraudă.

Pe platforma bac.edu.md elevii vor avea acces la propriul test, iar accesul se face în baza codului personal din buletin (IDNP) și un cod unic pentru fiecare candidat, oferit de instituția în care și-a desfășurat studiile.

După accesarea rezultatelor elevul  poate depune o cerere de contestație, disponibilă la doar 48 ore de la afișarea rezultatelor.
Pentru depunerea cererii, candidatul va trebui să meargă la centrul de bacalaureat unde a susținut examenul și va depune o cerere în care va  indica itemii pe care elevul solicită să fie reexaminați.

Perioada de examinare a cererilor are loc între 29 iunie și 3 iulie. Rezultatele finale ale testelor reexaminate vor fi afișate pe data de 4 iulie 2024.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările